Ebola legt delen West-Afrika lam

Openbare leven ontwricht. Handel ligt op enkele plaatsen stil, voedseltekort dreigt.

Scholen en ziekenhuizen die sluiten, vergaande reisbeperkingen en dreigende voedseltekorten. Het ebola-virus heeft in de getroffen landen van West-Afrika een ontwrichtende uitwerking en legt grote delen van het openbare leven plat.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn 1552 mensen overleden aan het virus dat zich concentreert in Liberia, Sierra Leone, Guinee en, in veel mindere mate, in Nigeria. Tot nog toe zijn 3069 mensen besmet, maar dat aantal zal naar verwachting nog flink stijgen. In Congo dook deze week een andere ebolavariant op, tot nog toe zijn daar 2413 mensen overleden.

Gisteren besloot de Nigeriaanse regering de scholen, die op maandag weer zouden beginnen, tot tenminste half oktober gesloten te houden. "In Liberia en Sierra Leone zijn scholen al langer dicht en missen de scholieren hun eindexamens", zegt de bezorgde Ginny Mooy. De Nederlandse is getrouwd met een Sierra Leoner. Haar man zit daar, zij en haar dochtertje verblijven vanwege de ebolacrisis in Nederland.

Sinds deze week is Mooy woordvoeder van Kick Ebola, een organisatie van de Sierra Leoonse diaspora die meer aandacht wil voor de virusuitbraak in de regio. "Kerkdiensten worden afgelast, cafés en restaurants houden hun deuren gesloten. Bioscopen, die de overheid gebruikt om informatie te verspreiden, blijven ook dicht", vertelt Mooy.

"Op sommige plaatsen is geen medische hulp voorhanden omdat personeel is vertrokken of zelf overleden. Daardoor kunnen ook andere zieken, bijvoorbeeld malariapatiënten, niet geholpen worden."

Uit angst voor besmetting durven bewoners hun dorpen niet meer uit. Families worden in quarantaine geplaatst en kunnen niet meer in hun onderhoud voorzien. In enkele dorpen ligt de handel helemaal stil en dreigen voedseltekorten. Sommige banken hebben hun werkweek verkort om het contact met mogelijk besmette klanten te minimaliseren. Ook buitenlandse bedrijven, veelal actief in de mijnbouw, trekken hun personeel terug. Sierra Leone verwacht dit jaar een inkomstenverlies van 200 miljoen dollar in de export van diamanten.

De overheden van de getroffen landen zitten met de handen in het haar. President Johnson Sirleaf van Liberia ontsloeg deze week hoge regeringsfunctionarissen die vanwege de ebola-uitbraak weigerden uit het buitenland terug te keren. Sierra Leone voerde een celstraf in voor het verbergen van ebola-patiënten, wat ertoe leidt dat mensen hun zieken niet meer durven te melden.

Door het uitblijven van adequate hulp voelen veel mensen zich in de steek gelaten en breken lokaal opstanden uit. Daar wordt door de autoriteiten ook weer hard tegen opgetreden; onlangs werd er in Liberia geschoten op boze inwoners van een vergrendelde wijk.

De angt voor ebola raast over het Afrikaanse continent. Enkele niet-getroffen landen, waaronder Zambia en Zuid Afrika, schortten vluchten op naar het crisisgebied. Ook buitenlandse maatschappijen, zoals Air France, houden het even voor gezien. Air Brussels gaf gehoor aan een oproep weer te gaan vliegen, waardoor een deel van de medische hulpgoederen op de plaats van bestemming kan komen.

Hoewel de WHO eerder waarschuwde dat reisrestricties tot voedseltekorten leiden, vindt Mooy de aanpak schadelijk. "Ze hebben ebola onlangs de oorlog verklaard. Dat werkt traumatiserend."

VANDAAG 3

Artsen zonder grenzen spil in de strijd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden