Ebola-hulp laat op zich wachten

Bevoorradingsschip dat Nederland beloofde te sturen, ligt nog in de haven

De genereus aangekondigde hulp van minister Ploumen aan ebola-slachtoffers laat nog op zich wachten. In de haven van Den Helder ligt de Karel Doorman. Het 205 meter lange gloednieuwe bevoorradingsschip werd al vijftien dagen geleden door de minister van ontwikkelingssamenwerking aangeboden voor vervoer van goederen en transportmiddelen vanuit Europa naar door ebola getroffen landen. West-Afrika schreeuwt om hulp. Wanneer gaan de trossen los? "Pas als we een totaalbeeld hebben van de goederen die meegaan", laat Buitenlandse Zaken weten.

Op het ministerie was maandag overleg met hulporganisaties om te bespreken welke spullen zij willen sturen. Het ministerie gaat bij de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO na of aan die goederen ook behoefte is. Als daar een bevestigend antwoord op komt, zet de Karel Doorman koers naar West-Afrika.

Volgens een woordvoerster van de minister is de coördinatie van het goederentransport een heel karwei. "Alle hulporganisaties, grote en kleine, komen met verschillende dingen. We willen geen goederen naar Afrika brengen die niet kunnen worden ingezet. Iedereen draait hier overuren om het transport voor elkaar te krijgen."

De marine in Den Helder laat weten dat het schip sinds vorige week klaar is om uit te varen. "We wachten op Buitenlandse Zaken."

Het Nederlandse Rode Kruis liet gisteren weten dat er op dit moment geen behoefte is aan transport van goederen vanuit Nederland. "Wij zijn onderdeel van een internationale organisatie en die regelt transport."

Ploumen stelde al 30,8 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is overgemaakt aan organisaties als het Rode Kruis, Unicef en de WHO om goederen en andere hulp mee te betalen. "Inkoop via hulporganisaties is vaak efficiënter dan zelf spullen aanschaffen en opsturen", zo liet de minister weten. Ploumen sprak vorige week met de WHO en zei daarna over de kritiek op de trage hulpverlening: "We leren momenteel een harde les, maar we zijn nog niet te laat".

In Liberia, Sierra Leone en Guinee is een tekort aan artsen en verpleegkundigen. Nederlandse artsen zijn huiverig om te vertrekken. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) biedt minder geld dan zij in het ziekenhuis verdienen. De Nederlandse vereniging voor Tropische Geneeskunde riep de overheid op om ziekenhuizen financieel te ondersteunen zodat zij personeel kunnen uitlenen. "De oproep van het kabinet aan ziekenhuizen om hulpverleners te leveren was te makkelijk", aldus de organisatie. Buitenlandse Zaken wijst erop dat geld dat naar organisaties als AzG gaat, kan worden besteed aan salarissen van hulpverleners. "Als AzG meer geld nodig heeft voor salarissen zullen we daar zeker welwillend naar kijken."

Cuba is ook nu weer hofleverancier van medici

Een klein land ver weg stuurt de meeste artsen naar ebolagebied. Het zal geen verrassing zijn voor revolutionairen, die weten allang dat Cuba beschikt over een 'leger van witte jassen'. Al decennia stuurt het artsen naar Afrika, in de laatste jaren ook vaker naar landen als Brazilië en Venezuela.

Dat is goede pr, ontwikkelingshulp, solidariteit en een bron van deviezen. In het geval van Venezuela levert het olie op. Cuba heeft ruim 50.000 medisch geschoolden werken in 66 landen.

Gisteren kwamen er 51 artsen en verpleegkundigen in Liberia aan uit Cuba. Een groep van zo'n veertig artsen landde in buurland Guinee. In Sierra Leone werkt sinds deze maand al een groep van 165 artsen en verpleegkundigen.

In Havana staan nog eens tweehonderd medici en verpleegkundigen klaar die een speciale training hebben gehad. Zij wachten bijvoorbeeld op fondsen van de VN, een uitnodiging van een van de getroffen landen en de aanleg van voldoende infrastructuur in de getroffen landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden