Ebola-epidemie zal eerst verergeren voor verbetering optreedt

Het ebolavirus grijpt steeds sneller om zich heen. Tot nu toe vielen ruim 1500 doden. Beeld belga
Het ebolavirus grijpt steeds sneller om zich heen. Tot nu toe vielen ruim 1500 doden.Beeld belga

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is inmiddels gestegen naar zeker 1552. Naar schattig zijn 3069 mensen besmet. Dat aantal kan volgens experts nog flink oplopen.

De cijfers zijn vandaag gemeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het gaat om slachtoffers in de vier hardst getroffen landen: Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria. Cijfers uit Congo zijn niet meegenomen in de schatting van de WHO. In dat land is de ziekte ook uitgebroken, maar het Congolese ebolavirus is van een andere soort.

Volgens de WHO grijpt het virus steeds sneller om zich heen. Meer dan 40 procent van het totaal aantal besmettingen is erbij gekomen in de afgelopen 21 dagen. De organisatie spreekt verder van de ergste ebola-epidemie ooit. In 1976, bij de eerste uitbraak van ebola, vielen 431 doden. Bij uitbraken in 1995, 2000 en 2007 kwamen steeds ruim 200 mensen om het leven.

Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing, denkt dat de uitbraak eerst nog zal verergeren voordat er een verbetering optreedt. Volgens Frieden is er een 'ongekende' reactie nodig om de epidemie onder controle te krijgen.

Frieden sprak met de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf over manieren om de ziekte te bestrijden. "Het aantal besmettingen stijgt. Ik wilde dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het zal eerst erger worden voordat er verbetering optreedt", zei Frieden tegen de BBC.

De ministers van volksgezondheid van de betrokken landen in West-Afrika overleggen vandaag in Ghana over een regionale aanpak van de crisis. Tot het overleg werd besloten nadat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met een waarschuwing kwam dat de uitbraak enorme economische schade veroorzaakt in West-Afrika, nu buitenlandse bedrijven de regio verlaten.

Derde arts overleden
In Sierre Leone is een derde arts overleden aan het ebolavirus. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst is het virus in West-Afrika nog lang niet onder controle en moet er rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de situatie.

Eerder deze week sloot de WHO een laboratorium in Sierra Leone nadat daar een medewerker besmet was geraakt met ebola. In totaal zijn zo'n 120 medische hulpverleners gestorven aan ebola en zijn vele tientallen anderen ziek.

De dood van de derde arts heeft de zorgen om het welzijn van de hulpverleners verder vergroot. "We hebben de extra hulpverleners heel hard nodig. Als dit mensen gaat afschrikken om hier naar toe te komen om ons te assisteren, dan komen we in zwaar weer", aldus Christy Feig van de WHO.

Ebola-vaccin getest op mensen
Het Britse GlaxoSmithKline, één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, mag volgende week zijn nieuwe ebola-vaccin gaan testen op menselijke proefpersonen in de VS. Het bedrijf heeft hiervoor groen licht gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, de Food and Drug Administration (FDA).

Dit zou de eerste test van het vaccin zijn op menselijke proefpersonen. De gezonde proefpersonen moeten ongeveer een maand in de gaten worden gehouden, zodat duidelijk wordt of het vaccin werkt, veilig is en geen ernstige bijwerkingen heeft. Het vaccin is wel al eerder getest op apen.

GlaxoSmithKline is niet het enige farmaceutisch bedrijf dat aan een vaccin werkt. Ook het Amerikaanse bedrijf NewLink Genetics is op zoek naar een middel om mensen tegen ebola in te enten. Het experimentelen medicijn ZMapp, waarmee de Britse verpleger Will Pooley werd behandeld, bleek al te werken. De voorraad van dit medicijn is inmiddels op.

Lees morgen in Trouw meer over de ebola-uitbraak, waaronder een interview met Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden