Weblog

Easy kiest voor meer gelijkheid dus Bernie Sanders

Straatmuzikant Easy in Minneapolis. Beeld foto Erik van Zwam
Straatmuzikant Easy in Minneapolis.Beeld foto Erik van Zwam

In de Verenigde Staten stijgt de verkiezingskoorts snel naar een hoogtepunt. Welke presidentskandidaten het in november namens de Democraten en Republikeinen tegen elkaar zullen opnemen, wordt deze zomer bekend. De race is spannend, en overal in de VS voelbaar. Erik van Zwam reist langs de Mississippi-rivier en spreekt vandaag met straatmuzikant Easy. "Het is straks kiezen tussen twee kwaden."

Erik van Zwam

Zijn trompet blaast de noten van Summertime van George Gershwin traag uit over het water van de brede Mississippi.

"De presidentsverkiezingen? Ik hou meer van koningen en koninginnen." Schaterlachend haalt Easy, zijn artiestennaam, het mondstuk van zijn lippen. Zijn tanden schitteren in de avondzon. "Ik ben een muzikant man", roept hij. "Maar als je het toch vraagt: Ik ben voor meer gelijkheid."

De donkere straatmuzikant met zijn rastahaar speelt voor de luxe terrassen aan Main Street met uitzicht op de Mississippi-rivier die tussen de tweelingstad Minneapolis en St. Paul stroomt. Easy, die Lynn Colman heet, scharrelt met simpele gespeelde deuntjes zijn dollars bij elkaar van voorbijgangers en dat zijn vooral blanken.

Gastheer
Toch is hij de gastheer van de boulevard die langs de rivier loopt. Hij knoopt met iedereen die maar wil een gesprekje aan en mensen vinden het leuk. De een na de ander strijkt even bij Easy op zijn bankje neer en loopt daarna weer door. Hij speelt dan weer een nummer, dat verwaait over het water.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In de Verenigde Staten is Main Street, de hoofdstraat, het centrum van menig metropool en plattelands gehucht. Trouw-verslaggever Erik van Zwam volgt de machtige Mississippi van het hoge noorden naar het diepe zuiden. Onderweg stopt hij steeds in Main Street ergens langs de rivier om de lokale stemming te peilen over de presidentsverkiezingen. Dit is de derde aflevering van zijn blog vanuit Minneapolis in Minnesota.

De muzikant kijkt even ernstig als het over Trump, Clinton en Sanders gaat. "Het is straks kiezen tussen twee kwaden, maar stemmen moet je, anders rest alleen geklaag " en daar is Easy niet van. Dé Donald, zoals ze Trump in de Verenigde Staten ook wel noemen, kan niet op hem rekenen. "Ik ben erg voor meer business, maar niet voor die van Trump."

In zijn trompetkist liggen een paar biljetten van een dollar. Daar kan hij op deze terrassen niets mee bestellen. Een biertje begint pas bij 5 dollar. Toch stoort Easy zich daar niet aan op deze eerste zwoele avond van het jaar. Politiek gezien heeft hij er wel een mening over.

"Rijkdom, inkomen, gezondheidszorg en welzijn moeten beter verdeeld worden. Neem de prijs van voedsel, die is veel te hoog in Amerika, daar moet een president eens iets aan doen. Yeah." Hij blaast een paar noten om zijn woorden kracht bij te zetten.

Linkse kandidaat
Hij zegt nog niet te weten op wie hij gaat stemmen, maar zijn standpunten brengen hem toch het dichts bij de meeste linkse kandidaat in veld, de democraat Bernie Sanders. Hij denkt er even over na. "Zou best eens kunnen." Maar eerst moet de Democraat Sanders het winnen van de Democraat Hillary Clinton voordat Easy op hem kan stemmen. Maar naar de stembus gaat hij.

Terras aan Main Street Minneapolis. Beeld foto auteur
Terras aan Main Street Minneapolis.Beeld foto auteur

Voor Easy is het ook belangrijk dat de Verenigde Staten zich minder in oorlogen over de wereld stort. "We moeten daar niet meer aan meedoen." Daarom moet een president, volgens hem eigenlijk in het leger hebben gezeten om te weten wat oorlog betekent. "Zo'n president wordt dan wel voorzichtiger", meent Easy.

Als straatmuzikant reist hij veel van stad naar stad in Noord Amerika, maar Minneapolis heeft zijn voorkeur. Hij vindt het een aangename plaats.

Tien Geboden
Easy droomt ervan met zijn band Pluuto, ja met twee u's, op te treden, maar of Pluuto echt bestaat wordt niet duidelijk. Misschien heeft hij dat vergezicht nodig om van dag naar dag te leven.

In zijn dagelijks leven volgt hij de Tien Geboden om op het rechte pad te blijven. "Zouden meer mensen moeten doen, dan hebben we ook veel minder wetten nodig en kan de president van Amerika zich met belangrijker zaken gaan bezighouden."

Easy heeft genoeg gesproken. Het is weer tijd voor muziek. Hij zet de trompet aan zijn mond, hij blaast en vertelt zo zijn verhaal.

De kerk aan Main Street in Minneapolis. Beeld foto auteur
De kerk aan Main Street in Minneapolis.Beeld foto auteur

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden