'Earth Day' is achterhaald

'Zou de volgende planeet die we vernielen ook zijn eigen feestdag krijgen?' Beeld www.someecards.com
'Zou de volgende planeet die we vernielen ook zijn eigen feestdag krijgen?'Beeld www.someecards.com

Earth Day is de dag waarop we tonen hoeveel we van de aarde houden. Maar is het niet achterhaald om affectie te tonen voor een planeet en wordt het niet eens tijd dat we onszelf redden?

Nienke Schipper

Op Earth Day staan we wereldwijd stil bij de verwoestende uitwerking van de mensheid op de aarde en de gevolgen zoals klimaatverandering en het uitsterven van dieren- en plantensoorten. "Maar de aarde zal ons destructieve gedrag wel overleven, het gaat eigenlijk over het redden van de mensheid" zegt Joe Romm op de site climateprogress. "Het is tijd om een nieuwe naam te verzinnen voor deze dag."

De Amerikaanse minister voor Energie en Nobelprijs winnaar Steven Chu in zei in 2009 in een interview met The New York Times dat eigenlijk elke dag Earth Day moet zijn. Maar volgens Romm gaat het niet om de planeet, niemand lijkt zich er druk over te maken. De talloze waarschuwingen van wetenschappers dat we met onze CO2-uitstoot de aarde vergiftigen tot een onleefbare planeet worden genegeerd. "Er is meer commotie als Pluto wordt geschrapt in de lijst van officiële planeten in ons zonnestelsel. Maar dat is niet erg; de planeet maakt zich ook niet druk over de mensheid".

"Zorgen over klimaatveranderingen is een hobby voor de linkse elite", zegt Romm. "Voor mensen die echt niets beters meer te doen hebben. Maar dat elitaire gedrag is niet meer van deze tijd, we moeten een nieuwe manier vinden om mensen te laten inzien wat we bereiken met onze auto's en uitstoot. En daarbij is een nieuwe naam voor Earth Day essentieel."

Volgens Romm is het evident dat er diersoorten zullen uitsterven als de aarde warmer wordt en gebieden onleefbaar. Maar er zijn voldoende soorten die het prima zullen overleven. En wij zijn wij om kieskeurig te zijn? Toen de dinosauriërs uitstierven na de inslag van een grote komeet, kwam er ruimte voor de zoogdieren, waaruit uiteindelijk de homo sapiens voortkwam. We zouden Earth Day kunnen omdopen tot de dag van de Homo Sapiens, of meer correct: de dag van de Homo Sapiens Sapiens, de soort waar wij officieel toebehoren. Maar dat is in essentie niet juist. Homo Sapiens betekend 'slimme mens' en hoe slim wij zijn valt te betwisten. En getuigt het niet van arrogantie dat het meest dominante ras op aarde zichzelf 'de slimme slimme mens' noemt?

Het probleem is dat wij niet kunnen overzien hoe de voedselketen precies in elkaar zit en hoeveel soorten we kunnen laten uitsterven voor het volledige ecosysteem op zijn kop wordt gezet. Het is volgens onderzoekers nu al onmogelijk om de klimaatverandering in de komende 1000 jaar ongedaan te maken. We moeten ons concentreren op het behouden van de zaken waar we werkelijk niet buiten kunnen. Het is tijd om prioriteiten te stellen. Volgens Romm gaat het stoppen van klimaatverandering niet over het behouden van de aarde, maar over het behouden van de mensheid. "We kunnen niet ons ras redden, zonder een leefbaar klimaat. En we kunnen geen leefbaar klimaat behouden zonder een gezonde aarde." Hij denkt dat er een ramp van het formaat Tweede Wereld Oorlog nodig is om de mensheid te laten inzien dat we moeten redden wat er te redden valt. Romm stelt voor Earth Day om te dopen tot 'Traige Day'.

Die naam verwijst naar het indelen van de slachtoffers van rampen naar de ernst en urgentie van hun verwondingen. "Als dan de dag komt waarop de klimaatcatastrofe de aarde treft, hoeft die naam tenminste niet meer te worden aangepast, "aldus Romm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden