E-sigaret is mogelijk kankerverwekkend

sigaret | E-roken is slecht voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek. Maar tabak is nog slechter. Artsen zijn daarom voor de e-sigaret.

Elektronische sigaretten zijn veel minder schadelijk dan gewone tabak, maar geheel onschadelijk zijn ze niet. In onderzoek van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory werden in de damp van e-sigaretten nieuwe verbindingen gevonden die mogelijk kankerverwekkend zijn.

De vondst is voor de Amerikaanse onderzoekers geen reden alarmbellen te luiden en te roepen om een verbod op e-sigaretten. Hij is wel reden, schrijven ze, om goed te kijken hoe e-sigaretten precies werken, en wat er in hun dampen meekomt. Want e-sigaretten werken allemaal op ongeveer dezelfde basis, maar de samenstelling van hun rook kan sterk verschillen.

Elektronische sigaretten bevatten, behalve de nicotine waar het de roker om te doen is, een vloeistof die wordt omgezet in rook. De basis van die vloeistof is een mengsel van propyleenglycol en glycerine. Dat zijn veilige vloeistoffen, die ook in theater en concertzaal worden gebruikt om rook te maken. Maar bij de verdamping in een e-sigaret ontstaan ook andere verbindingen, zoals de carcinogenen die de Amerikanen nu gevonden hebben (propeenoxide en glycidol) en aldehyden, die een irriterende werking hebben op de luchtwegen.

De concentraties van deze schadelijke stoffen blijven ruim onder die van een gewone sigaret. De blootstelling aan aldehyden, bijvoorbeeld, blijkt bij e-roken zeker vijfmaal lager dan met een gewone sigaret. Maar er zijn behoorlijke verschillen tussen goedkopere e-sigaretten en de duurdere varianten; de laatste zijn het minst schadelijk. Bovendien maakt het uit hoe hoog de e-roker het voltage van zijn sigaret instelt; hoe hoger, hoe meer schadelijke stoffen.

De Amerikaanse onderzoekers hopen dat hun onderzoek kan bijdragen tot normen voor e-sigaretten. Anderen vrezen echter dat onderzoek als dit de e-sigaret een kwade reuk bezorgt. En dan hebben we het niet over de producent ervan, maar over artsen en gezondheidsinstanties. Zo publiceerde Britse artsenorganisatie RCP (Royal College of Physicians) onlangs een gloedvol betoog vóór de e-sigaret.

Geheel onschadelijk is de elektronische sigaret misschien niet, maar hij heeft een enorm positief effect op de volksgezondheid, aldus het rapport van de Britse artsenorganisatie. Dat komt doordat de e-sigaret vooral wordt gebruikt door (voormalige) tabaksrokers. Mensen die nooit hebben gerookt worden door de e-sigaret echt niet verleid om daarmee te beginnen.

De elektronische sigaret verlaagt de drempel tot roken niet, maar helpt verstokte rokers om van hun tabaksverslaving af te komen. Ze hebben nog steeds de sensatie van het roken, ze krijgen de nicotine binnen waaraan ze verslaafd zijn, maar niet alle andere schadelijke tabakscomponenten.

Laten we het gebruik van e-sigaretten niet gaan ontmoedigen of beperken, roepen de artsen, want er zijn nog altijd zo'n negen miljoen Britse tabaksrokers, een kleine 20 procent van de bevolking. In Nederland rookt een vergelijkbaar volksdeel: zo'n 3,5 miljoen mensen. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden, aldus de RCP. En de e-sigaret helpt daarbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden