E-Quality wil betaald verlof voor zorg

De plannen van staatssecretaris Verstand van sociale zaken om mensen meer mogelijkheden te geven werken en zorgen te combineren, zijn 'teleurstellend mager' en 'weinig vernieuwend'. Met eenoudergezinnen, mensen met lage inkomens en zelfstandige ondernemers houdt Verstand in haar nieuwste nota te weinig rekening.

Van onze verslaggeefster

Dat zei Joan Ferrier, directeur van het onderzoeks- en adviescentrum voor emancipatievraagstukken E-Quality gisteren tijdens een congres over de verdeling van arbeid en zorg. Zij stelde dat iedereen betaald verlof moet kunnen opnemen om voor kinderen of zieke of behoeftige naasten te kunnen zorgen. Dat moet volgens haar in de wet worden vastgelegd. De kosten voor dat ouderschaps- en zorgverlof zouden deels door de overheid moeten worden betaald. Iedereen zou bij dat verlof recht moeten krijgen op zeventig procent van het minimuminkomen. Op die manier kunnen volgens Ferrier ook meer mannen er toe worden overgehaald zorgverlof op te nemen.

E-Quality betreurt verder dat in de nota van Verstand te weinig aandacht wordt besteed aan de positie van migranten en vluchtelingen. Terwijl zij juist relatief vaak werkloos zijn, een laag inkomen hebben, via flexibele contracten moeten werken of aan het hoofd staan van een eenoudergezin, zei directeur Ferrier. ,,Voor juist deze groepen valt er in de huidige situatie niets te kiezen of te combineren''.

Omdat tijdelijke contracten vaak niet onder een cao vallen, moet zorgverlof in de wet worden vastgelegd, stelt ze.

Staatssecretaris Verstand publiceerde in maart haar nota 'Op weg naar een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg'. Ze stelde onder meer voor om tien dagen onbetaald zorgverlof wettelijk te regelen.

Ook mogen werknemers volgens Verstands plannen maximaal tien procent van hun brutoloon sparen voor een verlof. Volgens E-Quality is dat voor mensen met een laag inkomen onmogelijk.

De staatssecretaris heeft verschillende maatschappelijke instanties gevraagd haar nog deze zomer over de nota te adviseren.

Ze wil de andere adviezen afwachten voor ze commentaar geeft.

Wel zei ze dat 'zorg' een 'minder tobberige' klank moet krijgen. ,,We moeten daar modern over gaan denken en er een economische waarde aan toekennen'', zei ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden