E & O en Sittardia via nooduitgang in finale handbalbeker

Van onze handbalmedewerker

Sittardia sloot met 17-19 in de verlenging voor bekerhouder Hermes de deur voor een mogelijke derde finale in successie. Kampioen Emmen won via en fel betwiste strafworp met het kleinste verschil van V & L (24-23). Of E & O en V & L nu goed of slecht spelen, de onderlinge marges zijn al twee seizoenen gering. Zaterdagavond bleven beide kemphanen steken in de aan elkaar gewaagde middelmaat. Trainer Weerman van E & O mocht zich in de handen wrijven met de wedergeboorte van Robert Fiege (8 treffers). De lange schutter compenseerde in zijn eentje de door maatschappelijke beslommeringen verminderde interesse van broer Joop en hielp ondanks diens produktie een lusteloze Jop Hagreize aan een kleine voldoende. Trainer Rietbroek van V & L experimenteerde twintig minuten lang met een uitsluitend verdedigende rol van schutter Veerman en verschafte Gino Smits eindelijk weer eens speelruimte om in een wedstrijd te groeien. De allrounder functioneerde uitstekend op de linker opbouwplaats en verhuisde toen Veerman weer mocht, probleemloos naar de vrije linkerhoekpositie van de geschorste Portengen.

De straf- en protestcommissie van het NHV hadden de international diens verbale geweld van 'mafkees' in de laatste competititiewedstrijd wel erg zwaar aangerekend. V & L leverde een 8-11 voorsprong al met rust (14-14) in en vocht in de tweede helft een verloren strijd tegen doelman Manuel Kremer van E & O en de arbiters Brussel en Van Dongen. Cremer stopte op bluf bij 16-15 een strafworp van Veerman. Via 1815 liep de thuisploeg geruststellend uit naar 22-20. Met Veerman en Vlijm bij de gasten aan de kant voor tijdstraffen, konden Smits en Louwers de Limburgers onbegrijpelijk gemakkelijk langszij schieten. Hagreize, op het verlanglijstje van o.a. Amicitia Zurich en TSV Suhl in de voormalige DDR herstelde het voordeel van de thuisploeg, Smits egaliseerde de score opnieuw. Joop Fiege versierde vervolgenseen dubieuze strafworp, de V & L-bank stond op zijn kop, maar Hageize bleef koel van 7 meter. Smits trachtte de bedenkelijke actie van Fiege twee seconden voor slot te imiteren maar ving bot bij de arbitrage.

Coach Weerman van E & O zag in het tumult zijn gelijk dat de wedstrijden tegen V & L de enige hoogtepunten van het seizoen vormen. De oefenmeester is met zijn clubbestuur een opmerkelijk scenario overeen gekomen. Hij wordt trainer van de vrouwenploeg en technisch coordinator van de jeugdopleiding. De nieuwe trainer van de mannen en voormalig coach van de vrouwen John van Ettekoven is gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden