E-neus ruikt in elk café de rookverbodovertredingen

U zegt dat u de asbakken net heeft weggehaald? Mijn elektronische neus vertelt een heel ander verhaal. Dat kunnen kroegbazen over een paar jaar horen, als het aan de NVWA (de inspectie) en gezondheidsinstituut RIVM ligt.

Op dit moment zijn de NVWA-medewerkers die moeten kijken of de horeca zich aan het rookverbod houdt, nog aangewezen op hun eigen neus. Het RIVM testte de afgelopen tijd diverse apparaatjes, waaronder zogeheten varianten van de e-nose. De onderzoekers keken of deze apparaten kunnen registreren hoeveel nicotine in de lucht zit en hoe hoog het gehalte is van 3-EP, een stof die vrijkomt bij het verbranden van nicotine.

Conclusie: de elektronische neus is een goede objectieve aanvulling van de meting door de controleur. Niet alleen als deze vermoedt dat de cafébaas in allerijl de sigaretten heeft laten uitmaken, maar ook voor het onderzoek in horeca-instellingen die een aparte rookruimte hebben gemaakt. 'Zwerf-rook' uit deze ruimte, die op zich is toegestaan, wil nogal eens de rest van het restaurant of café bereiken, maar voor controleurs is het lastig in te schatten hoe hoog de concentratie is. Meeroken kost naar schatting enkele duizenden Nederlanders jaarlijks het leven.

Vorig jaar bezocht de NVWA maandelijks zo'n 1500 horeca-gelegenheden en legde ongeveer bij 1 op de 10 een maatregel op, zoals een boete. "De meeste overtredingen constateren wij als mensen echt aan het roken zijn. Met vaak de asbakken op tafel", zegt een NVWA-woordvoerder. "Maar er zijn situaties waarin er niet meer wordt gerookt, maar toch een duidelijke rooklucht te ruiken is. In die gevallen kan een dergelijk apparaat voor ondersteuning van de controle werken. Maar we gaan nog wel precies uitzoeken hoe je betrouwbaar kunt meten of er in een horecagelegenheid inderdaad is gerookt, en hoelang je daarvoor moet meten. Dus het kan nog wel even duren voordat we echt gaan werken met deze nieuwe vorm van controle."

Angst dat kroegbazen zich met dit detectiemateriaal gecriminaliseerd voelen, heeft de NVWA niet "Het is al een tijd onze taak om de wet te handhaven en dat zal niet veranderen, ook niet met dit soort hulpmiddelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden