E-mailschandaal achtervolgt Clinton

De geloofwaardigheid van Hillary Clinton heeft opnieuw een deuk opgelopen vanwege haar gerommel met werkgerelateerde e-mails. De Democratische presidentskandidate heeft verzuimd om bijna 15.000 mails, verstuurd via een persoonlijk adres, aan het ministerie van buitenlandse zaken te overhandigen.

De federale rechter James Boasberg bepaalde maandag dat de e-mails openbaar gemaakt moeten worden, zoals de conservatieve actiegroep Judicial Watch had geëist. De mails werden al onderzocht door de FBI, de federale recherche in de VS, die ze had opgehaald uit Clintons computer.

Clinton moest eerder al haar e-mails openbaar maken die ze als minister van buitenlandse zaken via een privé-adres verstuurde. Het versturen van geheime overheidsinformatie via privé-mail is verboden in de VS. Boven op de circa 30.000 mails die ze toen overdroeg, heeft de FBI dus nog bijna 15.000 berichten uit haar computer tevoorschijn gehaald.

Of in die berichten geheime informatie staat en of die onderschept kan zijn door buitenlandse veiligheidsdiensten, is niet zeker. Maar de openbaarmaking van de mails kan Clinton ernstig schaden in haar verkiezingscampagne. Naar verwachting komt de FBI in oktober naar buiten met de bevindingen van het onderzoek, enkele weken voor de verkiezingen op 8 november.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump en groepen die hem steunen kunnen twijfel blijven zaaien over Clintons geloofwaardigheid. Die is toch al niet groot bij de kiezers: volgens een peiling van tv-station CNN van enkele weken geleden vertrouwen bijna twee op de drie kiezers haar niet. Overigens scoort Trump nog iets slechter op dit punt.

FBI-baas James Comey noemde Clintons omgang met haar e-mails in juli 'extreem onzorgvuldig'. De kandidate zelf probeerde de tegenslag voor haar campagne weg te wuiven, en zei: "Mijn e-mails zijn zo saai, daar schaam ik me voor. We hebben er al een stuk of 30.000 vrijgegeven, dus wat stellen een paar extra dan nog voor?"

Donald Trump noemde Clintons handelen 'crimineel', zoals hij al eerder deed. Hij vindt dat een speciale aanklager haar gedrag moet onderzoeken. Niet alleen vanwege de e-mails, maar ook om haar banden met de Clinton Foundation, de goededoelenstichting van Hillary, haar man en ex-president Bill en hun dochter Chelsea.

De stichting heeft giften ontvangen van onder meer leden van het Saudische koningshuis en de kroonprins van Bahrein. Uit e-mails die Judicial Watch gisteren naar buiten bracht, blijkt dat de kroonprins na zijn gift een ontmoeting had met toenmalig minister van buitenlandse zaken Clinton. Een bestuurder van de stichting noemde de kroonprins in een bericht aan een naaste medewerkster van Clinton 'een goede vriend van ons'.

Clintons tegenstanders suggereren dat zij zich destijds als minister in haar beleid liet beïnvloeden door de Arabische weldoeners. Volgens Trump waren de Clintons bezig "hun zakken te vullen en voor hun donateurs te zorgen, in plaats van voor het Amerikaanse volk".

Een campagnemedewerker van Clinton zei gisteren over Judicial Watch: "Deze rechtse organisatie, die al sinds de jaren negentig achter de Clintons aanzit, verdraait opnieuw de feiten in een totaal foute aanval."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden