E. du Perronprijs dit jaar voor landsdichter Ramsey Nasr

Acteur en dichter Ramsey Nasr krijgt dit jaar de E. du Perronprijs voor zijn bijdrage aan de multiculturele samenleving. De Universiteit van Tilburg heeft dat bekendgemaakt.

Nasr krijgt de onderscheiding voor zijn bundel 'Mijn nieuwe vaderland'. De jury is van mening dat hij in het boek doet wat van een Dichter des Vaderlands verwacht mag worden: 'Hij geeft een cultuurkritische en pijnlijke diagnose van het hedendaagse Nederland'. En: 'Hij deinst er niet voor terug om zich in scherpe bewoordingen uit te laten over maatschappelijke misstanden'.

De Tilburgse cultuurwethouder Marjo Frenk reikt de prijs - een initiatief van universiteit en gemeente - op 10 mei uit. In eerdere jaren gingen de oorkonde en de geldprijs naar onder anderen Kader Abdolah, Carl Friedman, Adriaan van Dis en Abdelkader Benali. Ook de in februari overleden Surinaams-Nederlandse schrijver Anil Ramdas kreeg hem in 1997.

De E. du Perronprijs is vernoemd naar de dichter, prozaschrijver en criticus Charles Edgar du Perron (1899-1940) en heeft als doel om mensen te prijzen die zich 'sterk maken voor een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden