Onderwijs

Dyslexie bij allochtone kinderen vaak genegeerd

Leerlingen van basisschool Wereldkidz op het AZC in Leersum. Beeld anp

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, krijgen veel minder hulp bij dyslexie dan Nederlandstalige kinderen. Uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 9 procent van de autochtone kinderen tussen zeven en elf jaar volgens de ouders dyslectische problemen heeft. Van de ouders van niet-westerse allochtone zeven- tot elfjarigen gaf slechts 2 procent aan dat het kind dyslectisch is.

"Wetenschappers nemen aan dat dyslexie bij alle bevolkinsggroepen in dezelfde mate moet voorkomen", zegt een woordvoerder van het CBS. "Het lijkt er dus op dat dyslexie bij allochtone leerlingen grotendeels genegeerd wordt."

Sommige ouders kennen het fenomeen dyslexie misschien niet, denkt het CBS. Andere ouders vinden het misschien moeilijk om toe te geven dat hun kind niet goed kan lezen, denkt de Groningse hoogleraar dyslexie Ben Maassen. "Maar bovenal is het bij kinderen met een taalachterstand veel moeilijker vast te stellen of ze dyslectisch zijn."

"Scholen weten natuurlijk dat ook hun allochtone leerlingen dyslexie kunnen hebben. Er zijn criteria om vast te stellen dat een kind het heeft. Scholen nemen tests af, bijvoorbeeld door kinderen in een minuut tijd zo veel mogelijk woorden te laten lezen. Scoort het kind bij de laagste 10 procent, dan bestaat er een kans op dyslexie. Maar het probleem is dat er geen hard criterium is om dyslexie te onderscheiden van milde, ernstige of zeer ernstige leesmoeilijkheden. Er zijn ook andere tests, bijvoorbeeld voor spelling. Maar ook dan is de vraag of de fouten die erin voorkomen door de taalachterstand veroorzaakt worden."

Als scholen de kinderen een half jaar begeleiding hebben aangeboden en een dossier hebben opgebouwd, maar het lezen er niet beter op wordt, moet de leerling worden doorverwezen naar een gespecialiseerd instituut om dyslexie vast te stellen. Dat doen scholen niet altijd even consequent. Sommige scholen verwijzen veel te snel, anderen vrijwel niet.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen met dyslexie. Dit zou er volgens Maassen toe kunnen leiden dat er tussen gemeenten verschillen ontstaan hoe leerlingen geholpen worden. "Maar hierover zijn nog geen cijfers beschikbaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden