Dynamo toont te veel respect voor Italianen

Bij tijd en wijle droomde Dynamo weg. Naar de hogere sferen, die ineens binnen handbereik zijn gekomen. Tegen Treviso dacht de nationale volleybalkampioen af en toe een kansje op succes te hebben, maar per saldo was het het teveel aan respect dat de Apeldoorners tegen de sterke Italianen opbrak: 1-3 (22-25 21-25 25-22 en 23-25).

,,In de eerste twee sets waren wij té geïmponeerd'', sprak coach Appie Krijnsen. ,,Je mag dan wel tegen een van de beste teams van de wereld spelen, maar daar zitten ook gewone jongens in die gewoon fouten maken. Respect voor je tegenstander moet je achteraf tonen, niet bij voorbaat.''

De realiteit was gisteravond een tikje anders. Treviso meende het klusje tegen de energieke thuisclub in een lage versnelling te kunnen klaren. Coach Bagnoli had zijn basisspelers Bernardi, Pippi en de Joegoslaaf Grbic, een van de beste spelverdelers ter wereld, rust gegund. De Argentijn Milinkovic, de topscorer van het WK 1998, kreeg slechts enkele speelminuten.

Het halve basisteam uit Italië had in de eerste twee sets het geluk dat de bal een paar keer 'goed' van de netband rolde en dat een lijnrechter op een cruciaal moment een call ten voordele van Dynamo niet gehonoreerd zag. Doorslaggevend was het overigens niet. De thuisclub serveerde te slecht en miste verder het scorende vermogen om Treviso in problemen te brengen. Met name van Mark Broere ging veel te weinig dreiging uit. In de tweede fase was het respect verdwenen en wees vooral routinier Ronald Zoodsma zijn club de weg naar de oude werkgever van Peter Blangé en Ron Zwerver.

De reële verschillen zijn derhalve groter dan gisteravond zichtbaar waren. Niettemin was het voor Krijnsen een mooie avond. Door de nederlaag van Poitiers tegen Friedrichshafen (1-3) verzekerde Dynamo zich van de vierde plaats in haar poule in de Champions League. Dat verschaft de ambitieuze club een entreebewijs voor de nieuw te creëren Grand Champions Cup. Dynamo moet er dan wel voor zorgen de play offs in de vrij treurige Nederlandse competitie te winnen.

Die promotie is een realiteit waarvan Krijnsen voor de wedstrijdreeks in de Champions League slechts durfde te dromen. Meestal doet een Nederlandse club in de Europa Cup voor spel en bonen mee, maar Dynamo is druk doende het nationale niveau royaal te ontstijgen. Het budget bedraagt inmiddels 1,2 miljoen, de 'profs' trainen acht keer per week. Internationaal stellen deze getallen weinig voor. Zo heeft Treviso licht ingeteerd op een begroting van acht miljoen. ,,Wanneer je daar een vermenigvuldigingsfactor op loslaat, hebben zij dus nog zes keer zoveel mogelijkheden als wij'', verzucht Krijnsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden