Dwergmaki's voorkomen incest door stemherkenning

Een dwergmuismaki. Beeld Wikipedia
Een dwergmuismaki.Beeld Wikipedia

Om incest te voorkomen kunnen vrouwelijke maki's in het donker de stem van hun vader herkennen, ook al hebben ze hem nog nooit ontmoet. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in BMC Ecology.

Redactie

Dwergmuismaki's worden alleen door hun moeder opgevoed, hun vader leren ze meestal niet kennen. Om incest te voorkomen, kunnen de volwassen vrouwtjes de stem van hun vader en van hun broers herkennen.

Bandje
Het team van Sharon Kessler van de Arizona State University onderzocht dit door vrouwelijke maki's een bandje voor te spelen met lokroepen van vreemde mannetjes en van hun vaders. De vrouwtjes reageerden veel duidelijker op de lokroepen van de niet-verwante mannetjes.

Het was al bekend dat grotere primaten gebruik maken van dit herkenningssysteem, maar de huidige studie is de eerste die aantoont dat de dwergmaki's hier ook gebruik van maken.

Dwergmuismaki's zijn met een lengte van 12 tot 14 centimeter een van de kleinste aapachtigen. Ze leven in het westen en het zuiden van Madagaskar. Ze zijn nachtdieren, overdag slapen ze vaak in verlaten vogelnesten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden