Dwarsligger, taalherder en 50.000 blikjes

MAAIKE VELDMAN

Henk Tetteroo (64) uit Delft is sinds gisteren Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De samenleving heeft dwarsliggers nodig. Mensen die tegen de stroom in strijdbaar blijven voor het belang dat zij verdedigen. Niet zelden zeggen we later: geweldig dat je dit hebt gedaan.

Henk Tetteroo is zo'n man. Tikje eigengereid, maar met een warm kloppend hart voor mens en natuur. Als kernlid van de stichting Stop A4 verzette hij zich jarenlang tegen het doortrekken van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam, uit de overtuiging dat de bewoners van Midden Delfland en de omliggende flora en fauna daar hinder en schade van zullen ondervinden. Hij streed meer dan veertig jaar voor dit laatste stukje groen in het verstedelijkt gebied tussen Den Haag en Rotterdam.

De bouw van de snelweg heeft Tetteroo niet kunnen tegenhouden, maar dankzij zijn consequente argumenten voor een goede luchtkwaliteit en zo min mogelijk geluidshinder en fijnstof zijn aanpassingen gedaan die de inbreuk op het gebied beperken. De weg wordt gedeeltelijk verdiept aangelegd en er komt een ecoduct. Zonder Tetteroo was het zover niet gekomen, zeggen de mensen die hem voor het lintje hebben voorgedragen.

De docent Nederlands zet zich ook in tegen de verloedering. Op zijn dagelijkse fietsroute naar school verzamelt hij weggeworpen blikjes en flesjes. In 2003 begon hij met het bijhouden van een administratie van wat hij opraapt, met als doel; het herintroduceren van statiegeld op blikjes en flesjes. Het resultaat van zo'n tien jaar zwerfafval oprapen zijn ruim 50.000 blikjes en flesjes.

Daarnaast is Tetteroo een ware kenner en liefhebber van het Delflandse dialect. Sinds 1965 houdt hij zich bezig met het verzamelen en verklaren van de streektaal van Delfland, die hij heeft beschreven in twee boeken ('Kreen en Gruizig' en 'Wonen in Woorden'). Tussen 1998 en 2003 vulde Tetteroo wekelijks een rubriek over het dialect van Delfland in de Haagsche Courant.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden