Dwarsligger Mladic slaagt er niet in om proces te vertragen

Verdachte gooit trukendoos open, maar zaak lijkt abc'tje voor aanklagers

De voormalig commandant van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladic wil zich niet voegen naar de mores van de rechtszaal en laat zich moeilijk intomen. Vandaag wordt het proces tegen hem hervat.

De rechters stuurden Mladic de dag voor het kerstreces nog de rechtszaal uit. Ditmaal omdat hij hardop zelf antwoord gaf op een vraag die voor de getuige bestemd was. De rechters vonden dat de beklaagde zich op ontoelaatbare wijze in de verhoren mengde. Het gedrag van Mladic geeft telkens aanleiding tot berispingen. Hij instrueert op luide toon zijn advocaten en lacht soms hardop. Regelmatig ontbreekt dwarsligger Mladic onaangekondigd in de rechtszaal. De ene keer omdat hij nog even naar het toilet is, of nog wat langer wil ontbijten, of zich onwel voelt. Mladic veinst problemen met zijn gezondheid. Een te hoge bloeddruk is zijn favoriete klacht. In oktober liet de ex-commandant via zijn advocaten weten dat hij in hongerstaking zou gaan, maar daar is verder niets meer van vernomen.

Ondanks alle incidenten ligt het proces op schema, stellen de aanklagers tevreden vast. "Tot nu toe is de vertraging minimaal geweest." Mladic, die op 26 mei 2011 werd gearresteerd, is aangeklaagd voor genocide, misdrijven tegen de menselijkheid (vervolging, uitroeiing, moord, deportatie) en oorlogsmisdrijven (moord, terreur, aanvallen op burgers en gijzelingen). Sinds op 9 juli 2012 de eerste getuige sprak, verloopt het proces in straf tempo. Intussen hebben reeds 57 getuigen een verklaring afgelegd.

Het gaat om slachtoffers, kroongetuigen, diplomaten, journalisten, hulpverleners, militairen en internationale waarnemers. "Voor ons zijn alle getuigen even belangrijk om de verantwoordelijkheid van Mladic als commandant aan te tonen", aldus het bureau van de aanklager. Tot nu toe hebben de aanklagers zich gericht op de misdrijven in vijftien gemeenten in Bosnië en Herzegovina, en het jarenlange beleg van Sarajevo.

Slachtoffers vertelden over de gruwelijkheden, hun pijn en het verlies van gedode en verdwenen naasten. Een reeks internationale waarnemers gaf analyses. De Australische generaal John Wilson, die in Vietnam en Libanon heeft gediend, verklaarde dat hij in zijn 34-jarige carrière nooit eerder had meegemaakt dat een stad zo 'excessief' onder vuur werd genomen als Sarajevo. Net als andere waarnemers verklaarde hij dat Mladic het volledige commando over zijn troepen had.

De eerste getuige die nu zal spreken is Patrick van der Weijden, sluipschutter-instructeur in het Nederlandse leger. Hij zal niet alleen vertellen over technische zaken, maar ook over de psychologische impact op de bevolking die door sluipschuttervuur elk gevoel van veiligheid kwijt is. In het voorjaar wordt de genocide in de enclave Srebrenica, waar het Nederlandse infanteriebataljon Dutchbat was gelegerd, behandeld.

Juristen zien de zaak tegen Mladic als een abc'tje voor de aanklagers, omdat er in de afgelopen jaren bij andere processen al zoveel bewijsmateriaal is verzameld. Nog onlangs werd Zdravko Tolimir, de rechterhand van Mladic, door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

DE VERDIEPING

Een feilloos geheugen bestaat niet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden