'Dwarsliggende gemeenten maken Nederland onbestuurbaar'
Nederland raakt onbestuurbaar als gemeente-ambtenaren weigeren de bezuinigingen uit het bestuursakkoord uit te voeren. Met die waarschuwing zet minister Donner van Sociale Zaken de gemeenten onder druk om komende woensdag hun handtekeningen onder het akkoord te zetten.
Partijpolitieke samenstellingen van gemeentebesturen mogen volgens de minister geen rol spelen. Daarbij zal een afwijzing van het akkoord de gemeenten niet helpen. Zij moeten de maatregelen toch uitvoeren, want "uiteindelijk bepaalt de wetgever (Tweede Kamer)," zei Donner in het tv-programma Buitenhof.
Oftewel; "het is slikken of stikken", reageerde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. Zij noemt het bestuursakkoord een 'bestuursdictaat' "Met een dergelijke autoritaire en achterhaalde bestuurscultuur jaag je gemeenten in de gordijnen, " schreef de parlementariër.
Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut reageerde kritisch. "Donner is gemeenten weer lekker bang aan het maken. Als zij bestuursakkoord verwerpen zou land onbestuurbaar worden, bla, bla, bla.", twitterde zij. "Gemeenten moeten zich niet laten misbruiken. Bestuursakkoord? Niet akkoord!"
In het bestuursakkoord worden taken van het Rijk overgedragen aan gemeenten en provincies. Dat moet leiden tot een kleinere en slagvaardigere overheid en een besparing van 1,8 miljard euro. Provincies krijgen er taken bij op het gebied van economie, natuur, verkeer en ruimtelijke ordening, gemeenten krijgen meer zeggenschap over jeugdzorg en regelingen voor gesubsidieerde arbeid, zoals de sociale werkplaatsen. Dat laatste ligt bij veel gemeenten gevoelig. Zij stelden voor de sociale werkplaatsen uit het akkoord te schrappen, maar 'een akkoord sluit je over het geheel', aldus Donner.
Gemeenten zijn momenteel al verantwoordelijk voor de sociale werkplaatsen. De kosten daarvan kunnen zij volgens Donner nauwelijks dragen. De minister ziet geen mogelijkheid de gemeenten financieel tegemoet te komen. "Die tekorten kunnen we in tijden van bezuiniging niet op kosten van het Rijk oplossen."
Voor de reorganisatie van de sociale werkplaatsen krijgen gemeenten 400 miljoen euro. Dat geld blijft in Den Haag als de gemeenten het akkoord afwijzen, zei Donner. Vorige week woensdag waarschuwde ook premier Mark Rutte al dat de gemeenten geld mislopen als zij de maatregelen niet uitvoeren.
"Het kabinet wil dat werknemers in sociale werkplaatsen naar reguliere banen worden begeleid", vervolgt Donner. Dat moet de instroom van nieuwe werknemers in sociale werkplaatsen indammen. "Als je niks doet, blijft je doorgroeien. We zitten nu al op 100.000 mensen en met wachtlijsten die blijven groeien." Het kabinet wil terug naar 30.000 werknemers.
Ondanks de gevoeligheden rond de sociale werkplaatsen ziet minister Donner de ondertekening van de 'ongekend grote decentralisatie van taken' komende woensdag met vertrouwen tegemoet.