Dwarse ministers de laan uit gestuurd

Stoelendans in kabinet lost Tsipras' problemen niet op

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de eerste stap gezet om de oppositie binnen zijn partij Syriza de kop in te drukken. Gisteravond verving hij enkele ministers en staatssecretarissen die woensdag tegen nieuwe bezuinigingen hebben gestemd, of van wie hij bang was dat ze later alsnog dwars zouden liggen.

Zoals verwacht moest Panagiotis Lafazanis, minister van energie, het veld ruimen. Hij is de aanvoerder van het Links Platform, een stroming binnen Syriza die tegen bezuinigingen en belastingverhogingen is. Onder zijn leiding stemden woensdag 32 leden van de Syriza-fractie in het parlement tegen een hervormingspakket in ruil waarvoor de geldschieters bereid zijn onderhandelingen over nieuwe noodleningen te beginnen. Lafazanis wordt vervangen door Panos Skourletis, die tot nu toe minister van werkgelegenheid was.

De meest opvallende benoeming is die van Pavlos Haikalis tot staatssecretaris van sociale zekerheid. Deze acteur zit sinds drie jaar in het parlement namens Onafhankelijke Grieken, de rechts-nationalistische coalitiepartner van Syriza. Bestuurlijke of politieke ervaring heeft hij niet. Critici vinden het opmerkelijk dat hij een kritieke portefeuille heeft gekregen, waar Griekenland van de geldschieters streng moet hervormen.

Verder bevatte de lijst weinig verrassingen. Minister van financiën Efklidis Tsakalotos blijft zoals verwacht op zijn post. Hij was anderhalve week geleden de opvolger van Gianis Varoufakis.

Het is de vraag in hoeverre de stoelendans in het kabinet de interne problemen van Tsipras oplost. Binnen de regering mogen de neuzen dan nu één kant op staan, Tsipras zit nog steeds met de parlementariërs die woensdag tegengestemd hebben.

Woensdag buigt het parlement zich over een nieuwe ronde bezuinigingen, en de dissidenten hebben al gezegd ook dan tegen te zullen stemmen. Ook dit pakket zal, dankzij de steun van de oppositie, weer door het parlement komen.

Maar het is niet goed voor het aanzien van Tsipras en de stabiliteit van de regering als een deel van zijn fractie voortdurend tegen de partijlijn ingaat. Het is de vraag of het lukt hen de laan uit te sturen, en dan nog zal dat vermoedelijk tot verdere spanningen in de partij lijden.

De nieuwe leden van de regering van Tsjipras worden morgen beedigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden