Weblog

Dwars tegen je geweten in

(\N) Beeld
(\N)

Vanochtend kon ik ietsje rustiger aandoen dan gisteren en had ik tijd om met mijn man Francio en mijn zoon Arum (8) te ontbijten. Ze wilden natuurlijk alles weten over mijn ontmoeting met HKH prinses Máxima gisteren. Mijn zoon vond het wel stoer dat ik naast de prinses had gezeten.

Chantal Gill'ard en Tweede Kamerlid PvdA

Toen snel naar Den Haag waar we de dag begonnen met excursies. De parlementariërs konden kiezen uit bezoeken aan diverse organisaties en bedrijven: de nieuwe kraamkliniek bij het MCH Westeinde Ziekenhuis in Den Haag, het hoofdkantoor van de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen in Amsterdam, Waternet, de Rabobank en de Algemene Rekenkamer. Ik ben met een groep meegegaan naar de Algemene Rekenkamer. Daar werden we enthousiast ontvangen door Roel Praat, directeur beleid en communicatie. Voor veel van de internationale parlementariërs is een Algemene Rekenkamer, gelegitimeerd door de grondwet en één die narekent of het beleid van de regering wel solide is, ondenkbaar. Ze waren zeer geïnteresseerd om te horen hoe het een en ander werkt. Ook kregen we interessante lezingen over of het geld dat de Nederlandse regering investeert in drinkwaterprojecten en de wederopbouw na de tsunami goed wordt gebruikt.

Na deze interessante ochtend, verzamelden we aan het begin van de middag weer in de Oude Zaal in de Tweede Kamer om verder te werken aan ons grote doel: het terugdringen van de moedersterfte. Er werd weer enthousiast in werkgroepen gesproken over hoe dat aangepakt kan worden. Twee parlementariërs – uit Nigeria en Zweden – hielden een inspirerende toespraak over hoe zij moedersterfte op de politieke agenda hebben gekregen. Nigeria behoort nog steeds tot de top drie van landen waar het moedersterfte cijfer het hoogst ter wereld is. Maar er wordt nu in elk geval aan gewerkt. In Zweden stierven tweehonderd jaar geleden veel vrouwen in het kraambed. Door veel verloskundigen op te leiden, daalde het sterftecijfer snel.

Maar de hoge moedersterftecijfers komen niet alleen door ernstige complicaties tijdens de bevalling. Ook onveilige abortussen zorgen voor een flink percentage van de sterfgevallen. Een parlementariër uit Nicaragua vraagt hoe andere parlementariërs omgaan met de druk van uit religieuze organisaties als het gaat over abortus. In Nicaragua is onlangs een wet aangenomen die abortus verbiedt, ook als de vrouw door de zwangerschap in levensgevaar is. De parlementariërs zijn door de katholieke kerk gedwongen voor die wet te stemmen, ook al ging die wet dwars tegen hun geweten in. Het is een heel gevoelig onderwerp, waarover ik vrijdag met een groepje parlementariërs door zal praten.

Aan het einde van de middag ontvingen we diverse non-gouvermentele organisaties zoals MyBody, AMREF, WEMOS, White Ribbon Alliance, AWEPA, Prisma, Woord en Daad, WPF, NSPOH en Stop Aids Now om met de parlementariërs in discussie te gaan over hun bijdrage aan veilig moederschap. Uit sommige van die bijeenkomsten kwamen meteen concrete uitkomsten. De parlementariër uit Nigeria was zeer enthousiast over het concept van de Moedernacht van MyBody. Ze gaat proberen om in Nigeria ook een nacht speciaal voor moeders op te zetten. Soedan en Zweden hadden hier ook interesse voor.

Om half zeven sloten we een lange dag werken af en gingen met zijn allen naar café Dudok om daar de prachtige fototentoonstelling ‘Goed Bezig!’van de NCDO te openen. Dr. Mounir Islam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ik hadden de eer om met het doorknippen van een symbolische navelstreng de tentoonstelling te openen. Ian Snieders maakte de prachtige portretten van verloskundigen, artsen, apothekers en moeders uit Mali. Het moedersterfte cijfer in dit Afrikaanse land is hoog: één op de twintig vrouwen overleeft de zwangerschap of bevalling niet. Sinds Nederland in de bouw van gezondheidsklinieken investeert, is voor het eerst in tien jaar het sterftecijfer licht gedaald. We zijn er nog niet, maar het stemt toch positief. Het is de sfeer die deze conferentie tekent, iedereen gelooft erin dat met politieke wil moedersterfte tot het verleden kan behoren: ‘Yes we can’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden