'Dwangstoornis verandert de hersenen'

Beeld anp

De hersenen veranderen door een dwangstoornis, denken onderzoekers van het VU medisch centrum. Bij mensen met een dwangneurose, zoals smetvrees of controledwang, zijn sommige hersendelen kleiner en andere hersendelen juist groter dan bij gezonde mensen. Mogelijk blijven de grotere hersendelen groot, omdat ze 'getraind' zijn door het jarenlang uitvoeren van dwanghandelingen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het VUmc.

De hersendelen die ervoor zorgen dat mensen hun emoties kunnen bijsturen, zijn bij mensen met een dwangstoornis kleiner. Waarschijnlijk is de verstoorde ontwikkeling van deze gebieden mede de oorzaak van de dwangstoornis, zegt psychiater en onderzoeksleider Odile van den Heuvel. Zij onderzocht hersenscans van honderden mensen met en zonder dwangstoornis. Vandaag is het resultaat gepubliceerd.

'Volgens onze interpretatie zijn de kleinere hersendelen mede oorzaak van de dwangstoornis en de grotere delen het gevolg ervan', zegt Van den Heuvel. 'Het lijkt erop dat hersenen op een andere manier ontwikkelen en verouderen bij mensen met een dwangstoornis.' Uit vervolgonderzoek onder kinderen met een dwangneurose moet blijken of zij ook al kleinere hersendelen hebben die zorgen voor de verwerking van emoties. Op basis daarvan kunnen oorzaak en gevolg verder worden onderzocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden