'Dwangarbeid in gevangenissen'

AMSTERDAM - In Nederlandse gevangenissen vindt 'dwangarbeid' nog altijd plaats. Dat stellen het Willem Pompe Instituut in Utrecht en de Universiteit van Maastricht in een onderzoek dat ze volgende maand presenteren.

Volgens onderzoeker G. de Jonge zijn veroordeelden verplicht te werken voor een 'fooi van één gulden veertig per uur'. ,,Wanneer de gedetineerde niet werkt, moet hij als disciplinaire straf in zijn cel blijven'', stelt De Jonge, een van de acht onderzoekers die de twee jaar geleden ingevoerde Penitentiaire Beginselenwet tegen het licht hebben gehouden. Ook de gevangenis zou een minimumloon moeten hanteren.

De onderzoekers concluderen ook dat de in de wet geboden mogelijkheden om straffen ten uitvoer te leggen, slecht worden benut. ,,Dat leidt tot rechtsonzekerheid onder de gedetineerden'', zegt onderzoeker M. Boone. ,,Van de uiteenlopende mogelijkheden om buiten de gevangenismuren een straf ten uitvoer te leggen wordt veel minder gebruik gemaakt dan door de wetgever verwacht. Een van de oorzaken is een 'stroeve samenwerking' tussen reclassering en gevangenis.''

Voorts concluderen de onderzoekers dat de situatie van buitenlandse vrouwen in de gevangenis 'verre van rooskleurig' is. Dat komt door de kwaliteit van programma's die gericht zijn op een toekomst in Nederland en door de taalbarrière met de inrichtings- en reclasseringswerkers.

Volgens het ministerie van justitie is van dwangarbeid geen sprake. ,,Een gevangenis is geen pretpark, maar deze boeiende conclusies delen we niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden