Dwaalgasten zijn talrijk in de plantenwereld

Meer dan 13.000 plantensoorten groeien op plaatsen waar ze niet op eigen kracht zijn gekomen, maar zich wel handhaven. Dat blijkt uit een nieuwe wereldwijde database van exotische flora, gebouwd door de Nederlandse bioloog Mark van Kleunen, hoogleraar in het Zuid-Duitse Konstanz. De database bevat de flora van 80 procent van het aardoppervlak. Meer dan veertig wetenschappers leverden de gegevens van bomen, struiken, planten en varens; mossen en algen zijn niet meegenomen.

Het precieze aantal exoten onder de plantaardigen is 13.168; 3,9 procent van alle planten. "Dat betekent bijna viermaal meer exoten dan gedacht", zegt onderzoeker Jan Wieringa van Naturalis die ook data aanleverde, opvallend genoeg niet voor de Nederlandse flora, maar voor het Afrikaanse Gabon. Naturalis heeft daar de meest complete veldstudies uitgevoerd.

In Nederland is het aantal exoten aanzienlijk hoger dan at mondiale gemiddelde: 14 procent. Europa is topcontinent in plantenmigratie blijkt uit de eerste data-analyse die vandaag in het tijdschrift Nature verschijnt. Handel, havens en kolonisatie brachten allerlei planten naar Nederland, maar verspreidde onze flora ook wereldwijd. Vooral naar Noord-Amerika en Australië.

Sommige exoten leveren grote problemen op. Ze verdringen de natuurlijke vegetatie, verstikken sloten of verstoppen inlaten van drinkwaterbedrijven. Gevreesde exoten in Nederland zijn de Amerikaanse vogelkers ('bospest'), de Japanse duizendknoop, de kleine waterteunisbloem, de reuzenberenklauw en watercrassula.

De Verdieping 8|9

Die plant hoort hier niet thuis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden