DVS '33 onstuitbaar Ook ACV heeft geen antwoord op counter-tactiek

ASSEN - ACV is er niet in geslaagd de 'winning mood' van DVS '33 te breken. Door verrassend met 12 te winnen voerde de club uit Ermelo de reeks ongeslagen wedstrijden op tot elf.

AAD VAN DER GRAAF

DVS raast dus nog steeds vrolijk mee met de kopgroep in de eerste klasse C van het zaterdagvoetbal. Wie dat aan de vooravond van het seizoen zou hebben voorspeld, was ongetwijfeld met hoongelach overladen. Wat moest de nieuweling meer doen dan mikken op handhaving van de net weer verworven status van eersteklasser? De formatie van trainer Fred Prins begon echter na een stroeve competitiestart andersoortige visitekaartjes af te geven. Alle andere leden van het leidende kwartet in de C-afdeling weten er intussen van mee te praten. Geen van hen heeft tot nu toe een passend antwoord weten te vinden op de counter-tactiek die Prins in zijn elftal heeft geslepen. Vraag het IJsselmeervogels (0-1) of DETO (0-3).

Ook ACV wist waar het aan begon na de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen. De spitsen Bennie Dekker, Mattias Visser en Steven van de Brink kregen zaterdag ieder een vaste bewaker toegewezen en libero Bert Scholing zorgde voor dekking in de rug. Die aanpak wierp in die zin vrucht af dat de Drentse keeper Anne de Jong vrijwel geen serieus werk kreeg aangeboden. De keren dat dat wel gebeurde, werd De Jong ook meteen geklopt. Voor rust bij het wegens buitenspel afgekeurde doelpunt van Van de Brink, na de pauze bij de doelpogingen van Bert van Hunenstijn en Bert Meiling.

Vooral de openingstreffer van DVS lag Johan Zandstra zwaar op de maag. Het tikje breed van Dekker door het poortje van de benen van Visser leverde zo maar een vrij schootsveld op voor Van Hunenstijn. "Ik heb gewaarschuwd voor die ingestudeerde vrije trappen. Maar, en dat reken ik mezelf aan, niet voldoende. Daar baal ik van" , verzuchtte de ACV-trainer. Zandstra bracht wel indirect de complimenten over aan zijn collega Prins door te erkennen dat zijn ploeg niet zoals anders had gespeeld: "Voorzichtiger in verband met die constante dreiging."

Prins kon er wel om gniffelen. Voor de zoveelste keer dit seizoen peurde hij de volle honderd procent uit zijn team van middelmatige kwaliteit. Op de spitsen Dekker en Visser na is het met de techniek maar magertjes gesteld. De tekortkomingen op dat gebied worden gecompenseerd door een grenzeloze teamgeest en het op een doorgaans correcte wijze aanwenden van fysieke kracht. De ploeg schaamt zich er daarbij niet voor om met een man of acht, negen voor het eigen doel te blijven hangen. En houterig en paniekerig verdedigen doet ook niet ter zake. Als de bal maar tegengehouden wordt en wie weet komt hij bij toeval in het bezit van Dekker of Visser.

Twee gedachten

ACV had het maar moeilijk met die spelopvatting. De Assenaren hinkten op twee gedachten. Frank en vrij aanvallen op basis van een surplus aan techniek was vragen om problemen. Net als DVS massaal verdedigen is het elftal de eer te na. Een en ander resulteerde een uur lang in operaties waarin tempo en precisie ontbraken. Te makkelijk ook liet ACV zich verleiden tot het hanteren van de lange trap naar voren in de hoop het overvolle middenveld te vermijden. Niettemin kwamen er kansen maar Bert Meertens, Peter Kuntz en Roeland Deuring (allen voor rust) misten richtingsgevoel. Na de pauze kon voorstopper Rene van Spijker koppend de ban breken en zag Meertens zijn goal wegens handspel geannuleerd, voordat ACV zijn fatale slippertjes beging. Na de aansluitingstreffer van Van Spijker werd de chaos bij DVS in de slotfase alleen maar zicht- en hoorbaarder. Meertens en Van Spijker kregen echter de gelijkmaker niet langs doelman Ruud de Groot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden