Duyvendak treedt af als Kamerlid

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft vanavond bekend gemaakt af te treden als Tweede Kamerlid, als gevolg van het rumoer rond zijn activistische verleden.

 • Halsema betreurt vertrek Duyvendak heel erg
 • Cyntha van Gorp

  Wijnand Duyvendak noemde als directe aanleiding voor zijn aftreden de open brief van oud-topambtenaar George Verberg over brandstichting in diens huis. Duyvendak nam uitdrukkelijk afstand van dat soort acties, net als hij eerder deze week deed.

  Duyvendak zei vandaag tot de conclusie te zijn gekomen dat het beeld dat van hem bestaat hem teveel tot last zou zijn in de Tweede Kamer. De jaren '80 zijn nog niet verwerkt in Nederland en er is groot gebrek aan verantwoording over die periode, aldus Duyvendak. 'Ik heb graag de handen vrij om het debat daarover te voeren'.

  Rumoer

  Het Kamerlid kwam vorige week in opspraak toen hij in een vooraankondiging van zijn boek, bijna triomfantelijk bekende in 1985 te hebben ingebroken in het ministerie van economische zaken. Een paar dagen later kwam hij daarop terug: "ongelofelijk stom" was het geweest om dit nieuws zo zonder de benodigde context de wereld in te helpen.

  Woensdag laaide de rumoer rond het Kamerlid opnieuw op. Een artikel dat in 1985 in ’zijn’ weekblad Bluf! had gestaan, bleek destijds geleid te hebben tot het bedreigen van ambtenaren.

  „Inbreken kan iedereen. Verstoor de rust van deze onruststokers”, zo luidde de oproep in het links-radicale weekblad. De ’onruststokers’ waren de ambtenaren die volgens het blad verantwoordelijk waren voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Bij het artikel zat een lijst met hun namen en adressen.

  Het leverde oud-topambtenaar Verberg de nodige terreur op, zo schrijft hij in een open brief aan Duyvendak in NRC Handelsblad van woensdag. „In mijn toenmalige woonhuis is een poging tot brandstichting gedaan door in petroleum gedrenkte en in brand gestoken lappen door de brievenbussleuf in mijn voordeur te duwen. Gelukkig hadden we een plavuizenvloer.”

  Duyvendak liet vanmiddag weten „getroffen” te zijn door de brief. „Ik heb spijt van deze publicaties, en vooral van het bekendmaken van adressenlijsten van ambtenaren.” Van de brandstichting neemt hij nadrukkelijk afstand: „Ik heb dat niet gedaan, ik kan me niet herinneren hier ooit eerder van gehoord te hebben. Ik keur het in ieder geval ten stelligste af.”

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden