Duyvendak pleegde eerder een inbraak

Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) is eerder veroordeeld geweest voor een inbraak. In 1984 werd hij aangehouden na een inbraak in een militair complex in Dubbeldam. Hij kreeg zes weken cel en heeft nu een strafblad.

 • GroenLinks steunt Duyvendak
 • Nienke Schipper

  Zijn inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985, die hij toegeeft in zijn boek ’Klimaatactivist in de politiek’, ontkende hij eerder in alle toonaarden. De buit waren plannen voor nieuwe kerncentrales. „Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten,” schrijft hij in zijn boek dat 20 augustus verschijnt. De inbraak, die Duyvendak zelf eufemistisch zijn eerste milieuactie noemt, is verjaard. Hij kan er niet voor vervolgd worden.

  Duyvendak was voor zijn Kamerlidmaatschap in 2002 actief in de milieubeweging. Hij was onder meer directeur van Milieudefensie. Hij werd destijds ook genoemd als één van de betrokkenen bij de aanslagen door de mysterieuze Rara-beweging die onder andere aanslagen pleegde op vestigingen van de Makro vanwege de banden die het concern onderhield met Zuid-Afrika. Het Kamerlid heeft dit altijd ontkend en doet dat nog steeds.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden