Duyvendak en Jan Wolkers- biograaf Onno Blom

19.25 uur, Nederland 2

Vanaf vanavond staan Menno Bentveld en Andrea van Pol elke dinsdagavond weer stil bij de natuur en het milieu. In de nieuwe serie kan Wijnand Duyvendak de uitzendingen onaangekondigd onderbreken. Hij zal zijn visie geven op de klimaatverandering en legt uit wat de internationale gemeenschap daartegen zou moeten ondernemen.

Het boek ’Klimaatactivist in de politiek”, waarin Groen Links-parlementariër Wijnand Duyvendak de noodklok luidt over de klimaatverandering, had ongewild het einde van zijn Kamerlidmaatschap tot gevolg. Duyvendaks onthulling dat hij in de jaren tachtig vanuit de antikernenergiebeweging betrokken was bij een inbraak in het ministerie van economische zaken, zette een dynamiek in gang die ertoe leidde dat hij besloot zijn Kamerlidmaatschap neer te leggen. Daarmee is er geen einde gekomen aan Duyvendaks strijd tegen de opwarming van het klimaat. Duyvendak: „In december praten regeringsleiders in het Poolse Poznan opnieuw over maatregelen om de klimaatcrisis te bedwingen. In de aanloop daar naartoe wil ik het Nederlandse publiek graag informeren over de problemen, maar vooral over mogelijke oplossingen. En Vroege vogels biedt mij daar een podium voor.”

Verder vanavond: Volgens zijn biograaf Onno Blom was Jan Wolkers, die een jaar geleden overleed, allereerst natuurliefhebber en pas daarna schrijver en beeldend kunstenaar. Terwijl de Leidse Lakenhal Wolkers’ werk exposeert, wandelt Menno Bentveld met Onno Blom langs plekken in Leiden en omgeving waar de kiem ligt voor Wolkers’ liefde voor de natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden