Duwen en trekken aan Megawati

Er wordt geduwd en getrokken aan Megawati Soekarnoputri, de Indonesische oppositieleidster die de verkiezingen van 7 juni heeft gewonnen - al zijn daarvan de uitslagen nog steeds niet binnen. Zelfs regeringspartij Golkar wil nu een coalitie vormen met Megawati.

Met een stalen gezicht verkondigde Golkar gisteren dat zo'n coalitie min of meer logisch is. ,,Want onze partijen hebben een boel gemeen'', zei Golkar-voorzitter Akbar Tanjung. Alsof Megawati Soekarnoputri niet jarenlang oppositie heeft gevoerd tegen de door Golkar gedomineerde Indonesische staatsbureaucratie. Veel Indonesiërs stemden bijna twee weken geleden júist op Megawati omdat ze na ruim dertig jaar niet langer door Golkar willen worden geregeerd.

Toch heeft de Strijdende democratische partij (PDI-P) van Megawati de flirt niet direct afgewezen. Een hoge PDI-P delegatie had gisteren een ontmoeting met de Golkar-top, en met president Habibie. Mededelingen zijn er achteraf niet gedaan.

Golkar heeft zo zijn - strategische - redenen om zich als coalitiepartner aan te bieden. Volgens de niet-officiële tellingen is de regeringspartij bij de verkiezingen als tweede geëindigd. Dat maakt stoutmoedig. Hoorde je het partijbestuur onlangs nog nederig spreken over het 'accepteren van verlies', de laatste dagen is Golkar steeds zelfbewuster aanwezig in de politieke arena. Zo snel laat de partij van Habibie zich niet naar de oppositiebankjes sturen.

Ook de PDI-P van Megawati is achter de schermen druk bezig de posities te verkennen, zelfs al zijn de uitslagen van de verkiezingen nog niet binnen. Vast staat al dat Megawati's partij de grootste in het land zal zijn. Voor het eerst zullen er in Indonesië coalities gevormd moeten worden. Meest voor de hand ligt een samenwerking van de drie hervormingsgezinde partijen. De PDI-P zou zelf ook graag samenwerken met de PKB, van de gematigde moslimleider 'Gus Dur', en de liberale moslimpartij PAN van Amien Rais.

Maar of die coalitie er komt, is nog lang niet zeker. Inhoudelijk verschillen de partijen sterk. Rais vindt bijvoorbeeld dat Indonesië een federale staat moet worden, met zelfbestuur voor de regio's. Megawati voelt daar helemaal niets voor, en zit op dit punt meer op één lijn met Golkar. Dat was precies waar Golkar-voorzitter Akbar op doelde toen hij sprak over de 'vele overeenkomsten' tussen zijn partij en die van Megawati.

Maar er is nog een ander probleem: Megawati is een vrouw. Een moslim weliswaar, maar een afvallige, want zij verdiept zich de laatste tijd ook in het hindoeïsme, het geloof van haar Balinese moeder. Vanuit religieuze hoek beginnen nu de protesten te klinken tegen haar benoeming tot president. De organisatie van Indonesische moslim-intellectuelen (ICMI) zei deze week dat een vrouwelijke president voor sommige Indonesiërs 'niet aanvaardbaar' is. De conservatieve moslimpartij PPP zei zelfs dat ,,de volgende president de beste moslimzoon van Indonesië moet zijn.''

Toevallig of niet komen die bezwaren vooral van Soeharto- en Habibie-aanhangers. De denktank ICMI is nauw gelieerd aan president Habibie, zelf ook een moslim. Ook de PPP hoort in het Habibie-kamp. De gematigde moslimleider Wahid, beter bekend als Gus Dur, nam het deze week juist op voor Megawati. ,,Wie zegt dat een vrouw geen moslim kan worden, begrijpt niets van de islam'', vond hij.

Maar diezelfde Gus Dur zat gisteren aan de ontbijttafel met president Habibie. Na afloop zei de moslimleider dat het misschien een goed idee is het presidentschap op te splitsen. Megawati zou dan het ceremoniële staatshoofd kunnen worden, een ander - een man, dus - de regeringsleider in het parlement.

Het loven en bieden is begonnen. Megawati is de winnaar van de verkiezingen, maar alle partijen willen een stuk van de taart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden