Duurzame100: thermometer van de hoop

Waartoe dient de Duurzame100? Dat is in essentie de vraag die Jan Jonker stelt, als hij zijn plaats in die rangschikking ter beschikking stelt aan 'nieuwe mensen' (Opinie, 11 oktober). Voor velen is het de verdiende aanmoediging om dapper en duurzaam door te gaan. Maar meer dan dat houdt de lijst de samenleving een spiegel voor. Tegenover de toppers staan immers de mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Uit de Duurzame100 spreekt de hoop dat ook zij zich aansluiten.

De opeenvolgende lijstjes bieden een sprekend tijdsbeeld. In de eerste versie van 2010 lieten de bekeerlingen van de oude (politieke) garde hun persoonlijke verduurzaming zien: Herman Wijffels, Pieter Winsemius, Ruud Lubbers, Cees Veerman. In 2011 volgden voorlopers in het grote bedrijfsleven: Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (DSM), Hans Wijers (AkzoNobel) en Dick Boer (Albert Heijn). De entree van Marga Hoek van De Groene Zaak gaf ook de pionierende duurzame ondernemers een plaats. Zou het bedrijfsleven in hun kielzog de nieuwe economie binnenvaren?

Vertegenwoordigers van actiegroepen - Wakker Dier, Wereld Natuurfonds, Das & Boom, Natuur en Milieu, Greenpeace - voedden in 2012 de hoop op een revival van een milieubeweging. En vorig jaar schoten innovatieve ondernemers omhoog die vanuit de onderstroom de economie proberen te verduurzamen: Aart van Veller (Vandebron), Thomas Rau (Turn Too), Lucas Simons (SCOPEinsight), Bas Abel (Fairphone), Martine Postma (Repair Café) en vele anderen.

Wetenschappers, zoals Jan Jonker, Klaas van Egmond en Louise Fresco, vormen een constante factor, net als de onvermoeibare vechters Marjan Minnesma, Maurits Groen en Jan Rotmans.

De Duurzame100 laat geboekte successen zien. Hij toont de werkelijk witte raven (Unilever en DSM) en de greenwashers (Albert Heijn). Hij brengt stagnatie aan het licht. Bijvoorbeeld in de bankensector die, met uitzondering van Triodos en ASN, nog muurvast zit in de oude geldeconomie. Tot slot spoort de lijst aan mee te doen.

Ook dit jaar klopt het tijdsbeeld. De verkiezing van Bas Eickhout is een oproep aan de politiek woorden om te zetten in daden. Eickhout laat zien dat verandering mogelijk is, ook in Den Haag en Brussel. Ik deel Jonkers afkeer van lijstjes, maar de Duurzame100 is een thermometer van hoop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden