Duurzame voeding ook gezonder

Minder vlees en zuivel sorteren effect Ander menu goed tegen overgewicht

Duurzame voeding levert gezonde mensen op. Die kant van duurzaamheid wordt te veel genegeerd. De overheid moet zich om dat aspect, samen met het bedrijfsleven, meer bekommeren, vindt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een belangrijk adviesorgaan van het kabinet.

Het PBL is bezig met het afronden van een studie over duurzame en gezonde voeding. Deze studie moet tegen de zomer het licht zien en wordt gekoppeld aan de visie van het kabinet op duurzame landbouw en voeding die staatssecretaris Dijksma (landbouw) in juni naar de Tweede Kamer zal sturen.

Als het gaat om het verduurzamen van voeding, wordt vooral ingezoomd op zaken als dierenwelzijn, landschap en milieu, en boereninkomens. Daaraan zijn labels zoals Fairtrade, Beter Leven en EKO gekoppeld. Dat is zeker nodig, zegt PBL-onderzoeker Henk Westhoek, maar verduurzaming betekent ook een ander menu, met minder vlees en zuivel. Dat dat behalve milieuwinst ook gezondheidswinst oplevert, mag best meer worden benadrukt, aldus Westhoek gisteren in een toelichting op de studie.

De PBL-onderzoeker haalt cijfers van het CBS aan waaruit blijkt dat het aantal mensen met overgewicht in Nederland sinds 1980 zowel bij mannen als vrouwen fors is toegenomen. Bij mannen van 37 naar 53 procent van de populatie, bij vrouwen van 30 naar 42 procent.

Rood vlees is een van de boosdoeners. Daarvan consumeert de Nederlander bijna tweemaal zo veel als wordt aanbevolen. Gaat het om de inname van verzadigd vet, dan is die 40 procent hoger dan de richtlijn van het Voedingscentrum.

De consumptie van gezonde onderdelen van ons menu zoals groenten, fruit en vis ligt op minder dan de helft van wat goed voor ons is, aldus Westhoek. Anders consumeren spaart het milieu, maar geeft tevens gezondere mensen, stelt het Planbureau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden