Duurzame vis is niet duurzaam

null Beeld

De vis die als duurzaam in onze winkelschappen ligt, verdient die kwalificatie niet: criteria op het gebied van dierenwelzijn spelen in de bestaande certificering geen rol, en als dat wel het geval zou zijn dan voldeed geen enkele vis er aan.

Een daadwerkelijk duurzame visindustrie, waarin dierenwelzijn meetelt, is op middellange termijn onhaalbaar. Tot die tijd zou er vanwege de kaalslag van de oceanen en het dierenleed die met de huidige visserij gepaard gaan eigenlijk geen vis meer moeten worden geconsumeerd. In elk geval moet het certificaat duurzaamheid voorlopig worden afgeschaft. En subsidies aan de intensieve visserij zijn van de gekke, omdat er juist aan de grootschaligheid van de visindustrie – de bron van alle kwaad – een einde moet komen.

Integrale duurzaamheid, inclusief dierenwelzijn, is in het denken in de veehouderij al enige tijd gemeengoed. Waarom dan niet in de visserij? Omdat van vissen tot voor kort vrij algemeen werd aangenomen dat die geen gevoel hebben. Nu echter wetenschappelijk is vastgesteld dat lijden ook deze dieren niet vreemd is, moet er zo snel mogelijk wetgeving op het gebied van dierenwelzijn komen voor het vangen, houden en doden van vissen. Ontkennen van pijn- en stresservaring bij vissen, zoals sommige vissers zelfs nu nog doen, is niet meer mogelijk zonder aan de publieke schandpaal te worden genageld. Hetzelfde geldt voor het wegwuiven van de acute overlevingsproblemen waarin wereldwijd bijna elke vissoort in het wild verkeert of dreigt te geraken.

Martelgang

Met vissen in de aquacultuur – gekweekte vis – is het niet beter gesteld. Sterker nog, deze vissen worden gehouden terwijl er van de meeste soorten nog hoegenaamd niets bekend is over de wijze waarop zij dierwaardig kunnen worden gehouden. Consumenten die wel eens een gekweekt visje nuttigen, doen er goed aan deze vorm van visproductie eens onder de loep te nemen. Voor een vis in de aquacultuur is het leven namelijk niet zelden een martelgang. Neem de voortplanting. Omdat een natuurlijke wijze van voortplanting bij veel vissoorten in de aquacultuur niet mogelijk of economisch onaantrekkelijk is, worden allerlei vruchtbaarheidsbehandelingen toegepast om de dieren toch te vermeerderen. Herstel van deze technieken, die de behandelde vissen veel stress geven, kan weken duren.

Goede weg

Vissen die in dergelijke omstandigheden worden gekweekt, verdienen het certificaat duurzaam niet. Voor een aantal in Nederland gekweekte vissoorten is in 2008 de Maatlat Duurzame Aquacultuur tot stand gekomen. De criteria hiervan zijn ontwikkeld met medewerking en inspraak van onder andere de Dierenbescherming, ondernemers uit de vissector en hun toeleveranciers. Gecertificeerde viskwekerijen komen in aanmerking voor fiscale stimuleringsregelingen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. We zijn dus op de goede weg, maar staan nog aan het begin van een traject van onbekende lengte tot de dag waarop de Dierenbescherming een vis in de winkelschappen daadwerkelijk het predicaat duurzaam zal geven. De grootschalige visindustrie zal nooit in dat plaatje passen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden