Duurzame spullen voor in de koffer

Zonnebrandcrème, zaklampen, tenten – veel vakantiespullen hebben ook een milieuvriendelijke versie.

Milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde bagage meenemen op reis. Hoe makkelijk is dat? Van een aantal typische vakantieproducten ging Trouw na of een ’duurzame’ variant verkrijgbaar is. Keurmerken bieden houvast, maar zeggen lang niet alles.

Lekkers voor onderweg mag natuurlijk niet ontbreken. Het Nederlandse Corn Candies BV maakt snoep dat het Eko-keurmerk draagt. Alle ingrediënten zijn biologisch, en kleurstoffen worden niet gebruikt bij de productie. Lollies, drop en toffees van Candy Tree zijn bij natuurwinkels te koop. Op www.natudis.nl zijn adressen te vinden. Snoepgoed online bestellen kan ook: www.candytree.eu

Een onontbeerlijk stuk bagage is zonnebrandcrème. Je goed insmeren om verbranden te voorkomen is belangrijker dan de eventuele schadelijke milieueffecten die crèmes kunnen hebben, concludeert een woordvoerder van Milieu Centraal. Uit onderzoek blijkt dat het effect van verschillende uv-filters op het waterleven beperkt is.

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders zegt dat zonnebrandcrèmes een stuk zijn verbeterd wat betreft schadelijke uv-filters, vergeleken met zo’n vier jaar geleden. Toch stelt Reijnders dat het voor bescherming tegen de zon beter is kleding te dragen.

In 2005 concludeerden Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu dat verscheidene zonnebrandcrèmes hormoonverstorende stoffen bevatten, alsmede uv-filters die genetisch materiaal aantasten. Daarbij erkenden zij dat de crèmes op zichzelf niet gevaarlijk zijn, omdat de hoeveelheid schadelijke stoffen daarin te klein is.

De organisaties wezen wel op het feit dat mensen dezelfde stoffen op verschillende manieren binnenkrijgen en zagen in de optelsom een gevaar voor de volksgezondheid. De Voedsel- en Warenautoriteit oordeelde destijds dat niets mis was met de crèmes.

Shirts van biologisch katoen zijn bij steeds meer kledingketens te koop, zoals H & M en C & A. Ook buitensportmerken zijn bezig met verantwoord ondernemen. Patagonia en Vaude staan bekend als groen, maar er zijn er meer. Het Nederlandse buitensportmerk Nomad ging in 2007 in zee met Made-By, een onafhankelijk label dat bedrijven helpt hun productie milieuvriendelijk en ethisch verantwoord te maken én dat consumenten inzicht biedt in wat aangesloten organisaties presteren.

Nomad heeft deze zomer voor dames en heren verscheidene shirts van biologisch katoen in de collectie. Op www.nomad.info zijn ze te vinden. Zie ook www.made-by.nl

Verantwoord een balletje trappen kan ook op reis. Ethletic verkoopt een voetbal die eerlijk is geproduceerd en bovendien gemaakt van rubber van duurzaam beheerde plantages. De bal draagt daarom het Max Havelaar-keurmerk en het FSC-logo. Naast voetballen zijn van Ethletic ook een basketbal en een beachvolleybal met Max Havelaar-keurmerk verkrijgbaar. De ballen kosten ongeveer 25 euro. Voor verkoopadressen: www.ethletic.nl

Bij kleding kun je kiezen voor biologisch katoen, maar hoe zit dat met tenten, die vaak van synthetisch materiaal gemaakt zijn?

Milieu Centraal constateert dat er geen milieuvriendelijkste soort stof is. Een woordvoerder legt uit dat synthetische stoffen, met aardolie als grondstof, behoorlijk duurzaam kunnen zijn doordat ze lang meegaan. Voor de conventionele katoenteelt worden veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt waardoor het milieuvoordeel van dit natuurproduct vermindert. Hij adviseert om kampeerspullen tweedehands te kopen. Daarmee krijgen ze een lang leven en dragen ze niet bij aan de afvalberg.

Om ’s nachts op de camping de weg naar de wc’s te vinden, is een goede lamp geen overbodige luxe. Onder meer het merk Freeplay maakt zaklampen en draagbare tafellampen die je kunt aanzwengelen. Batterijen, elektriciteit of gas zijn daardoor niet nodig. De Freeplay-lampen zijn voorzien van ledlampjes die een lange levensduur hebben en energiezuiniger zijn dan gloei- en halogeenlampen.

De milieuwinst van een slingerlamp is volgens een woordvoerder van Milieu Centraal dat hij alleen bij de productie energie kost en in het gebruik niet, ’op een beetje eten en drinken na’. Zo’n lamp scheelt ook afvalstoffen. Hij spaart bijvoorbeeld batterijen uit. www.freeplayenergy.com.

Zodra het donker wordt, vallen ook de geneugten van het leven nog verantwoord te proeven.

De condooms van het Britse French Letter zijn gemaakt van verantwoord geteeld rubber uit duurzaam beheerde bossen. Het rubber wordt aangeleverd door het Britse Fair Deal Trading dat ook de Ethletic-(voet)ballen op de markt brengt. Zij zijn FSC-gecertificeerd.

Een woordvoerder van French Letter zegt dat het voor hen nog te duur is zelf die certificering aan te vragen. Gecertificeerd voor duurzaamheid in de betekenis van betrouwbaarheid zijn de condooms wel.

De condooms zijn te bestellen op: www.frenchlettercondoms.co.uk

Een foto zegt misschien meer dan duizend woorden, maar soms is het prettig om opgedane indrukken op schrift te stellen. Steeds meer kantoorartikelen zijn verkrijgbaar in een milieuvriendelijke variant, ook bij grote ketens. De Hema heeft een opschrijfboek op A4-formaat met het FSC-keurmerk op het omslag met bloemenprint. De V & D verkoopt een notitieboekje op A6-formaat dat deel uitmaakt van een hele lijn aan FSC-kantoorartikelen.

Het FSC-logo garandeert alleen dat het hout waarvan het papier is gemaakt, uit duurzaam beheerde bossen komt. Andere milieukeurmerken, zoals Blaue Engel, stellen ook eisen aan het productieproces.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden