Duurzame ontwikkeling stuit op cultuurhistorie

Schaf alle oude regels af, die burger en ondernemer belemmeren in hun streven naar duurzaamheid, stellen de Amsterdamse fracties van D66, SP en VVD. De coalitiegenoten komen vandaag met een voorstel om het aanbrengen van zonnepanelen, energiebesparende warmtepompen en isolatie te vergemakkelijken.

Daarvoor stelden zij een toptien van verouderde en onnodige regels op, waar burgerinitiatieven en cooperaties van vrijwilligers op stuiten. Zo pakt het huidige belastingstelsel ongunstig uit voor buurtgenoten die samen zonnepanelen willen gaan gebruiken - wonen ze te ver van elkaar, dan vervallen fiscale voordelen. Sowieso is het energiebelastingstelsel met name gericht op voordelen voor grootverbruikers of grote bedrijven.

Een ander 'vies regeltje': bewoners van oude panden die hun huis willen isoleren krijgen vaak te maken met ontzette cultuurhistorici en architecten; dubbel glas in een monumentaal gebouw, ze moeten er niet aan denken. Isolerend materiaal tegen de dakranden: een horreur. "Er bestond geen dubbel glas in de zeventiende eeuw", geeft Marijn Bosman van D66 toe. "Maar er zijn door de eeuwen heen wel meer veranderingen aangebracht en juist in deze oude gebouwen lekt veel warmte weg."

Nog een ergernis: procedures voor vergunningen zijn traag en duur. Initiatieven lopen stuk op dure leges of op juridische voorschriften uit een vorige eeuw. Zo ligt het voor de hand dat een portiekbewoner zijn panelen op het dak van de bovenbuurman legt en de energiekosten met hem verrekent, maar dat brengt zoveel bureaucratische rompslomp teweeg, dat menigeen ervan afziet.

De drie partijen pleiten voor creatieve en innovatieve oplossingen: aluminium raamkozijnen die lijken op oude stalen kozijnen, onopvallende, matte zonnepanelen in plaats van glimmende. Energiebedrijven moeten binnen een contract meer ruimte gunnen aan besparende plannen van hun afnemers, is hun pleidooi.

undefined

'We gaan er eens over nadenken'

Bewoners in het Amsterdamse Westerpark willen hun eigen duurzame energie opwekken. Niet iedereen kan dat op zijn eigen huis doen.

Burgercoöperatie Ecostroom vond doe-het-zelf-zaak Praxis bereid zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. De opgewekte energie kan dan worden afgetrokken van de energierekening. Iedereen blij, dacht Noortje van Kleef van Ecostroom, maar tussen droom en daad staan archaïsche regelingen als het recht van opstal en erfpacht.

Een huurovereenkomst zou wel kunnen, zei de notaris. Een bozige Van Kleef: "Ik dacht: toch maar eens checken bij de belastingdienst. Deze week kreeg ik een antwoord: 'Wij gaan hier eerst eens heel goed over nadenken'."

undefined

Niet zomaar zonnepanelen op de kerk

De Amstelkerk in Amsterdam, kantoor en eigendom van Stadsherstel, zou vier zonnepanelen krijgen. Bovenop de kerk, zegt Jelle Rademaker van Stichting De Groene Grachten. Benodigd: drie vergunningen. "Je moet laten zien dat plaatsing veilig gebeurt en het aangezicht van de kerk niet aantast." De vergunningen kostten 1050 euro, bovenop 2500 voor installatie. Stadsherstel is financieel niet snel uit het veld geslagen, dus de zonnepanelen kwamen er. Anders ligt het voor een gezin in een monumentaal grachtenpand, dat twee panelen wilde aanbrengen - meer kon niet zonder de voorschriften van de Welstandscommissie te schenden. Vanwege de hoge vergunningskosten zag het gezin af van plaatsing.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden