'Duurzame landbouw verdient alle ruimte'

Boerenbedrijven moeten kunnen groeien, mits er genoeg aandacht is voor dier en omgeving

Wie zijn boerenbedrijf op alle vlakken verduurzaamt, verdient de ruimte om te groeien. Megastallen moeten op bepaalde locaties groter kunnen zijn dan de huidige norm van 1,5 hectare. Dat pleidooi houdt de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het rapport 'Ruimte voor duurzame landbouw'. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) nam het advies gisteren in ontvangst.

Voorzitter Niels Koeman van de onderzoekscommissie zegt dat hij 'geen enkele moeite' heeft met verdere schaalvergroting. Zijn voorstel doet denken aan dat van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit, die vorig jaar in Trouw pleitte voor nog intensievere landbouw. Het verschil is, zegt Koeman, dat Dijkhuizen 'de sociale component is vergeten'. "Je moet wel nadrukkelijk rekening houden met de burger die er last van kan hebben."

Koeman stelt daarom als proef voor grote boerenbedrijven samen te brengen in zogenoemde agro- science-parken, weg van de bewoonde wereld. "Daar kan je grenzen aan de omvang van gebouwen loslaten", zegt hij. "Als wisselgeld stel je juist duidelijke voorwaarden aan stallen in de buurt van burgers. Zo creëer je maatschappelijk draagvlak voor het boerenbedrijf."

De commissie stelt als cruciale voorwaarde dat de bedrijven totaal verduurzamen. Ze moeten niet alleen letten op dierenwelzijn, maar ook op milieuvervuiling en zorgen voor maatschappelijke acceptatie van hun werk.

Het advies van de Rli komt op een moment dat verschillende provincies overwegen om de bouw van nieuwe megastallen toe te staan. Er is vanuit de samenleving veel protest tegen grotere boerenbedrijven. Niels Koeman noemt het onderlinge onbegrip tussen voor- en tegenstanders een probleem. "Het maatschappelijke en politieke debat over de toekomst van de landbouw zit op slot. De sector kan niet fundamenteel verduurzamen zo lang die tegenstellingen blijven bestaan." Koeman vindt het een taak van de overheid om dat debat te organiseren en te leiden.

Volgens de Raad voor leefomgeving en infrastructuur staat de Nederlandse landbouw op een splitsing. Alleen wanneer een bedrijf kiest - of wordt gedwongen - tot verregaande verduurzaming, is er toekomst. Koeman: "Gebeurt dat niet, dan ben ik bang dat de Nederlandse landbouw een doodlopende weg inslaat".

De commissie wil van Dijksma dat ze alle wetten en regels die verduurzaming in de weg staan, wegneemt. Ook dient de staatssecretaris grenzen te stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen, ze kan subsidies geven om verduurzaming te stimuleren en voor innovatieve boeren fiscaal aantrekkelijke maatregelen treffen.

DUURZAAMHEID & NATUUR 10|11

'Groter is beter'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden