Duurzame investeringen duikelen wereldwijd omlaag

Wereldwijde investeringsprojecten in duurzame energie hebben veel last van de aanhoudende economische onzekerheid in de Europese Unie. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de investeringen met 28 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, zo blijkt uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden lagen de investeringen 22 procent lager.

De neergang valt extra op omdat 2011 nog een topjaar was. Toen meldden de energiespecialisten van Bloomberg dat er 205 miljard euro in groene energiebronnen was gepompt.

In totaal werd in de eerste drie maanden van dit jaar 27 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) geïnvesteerd. Dat is niet heel weinig, geeft een woordvoerder van het kennisinstituut toe. "Maar wel het laagste cijfer sinds de 20 miljard in het eerste kwartaal van 2009, toen de financiële crisis op zijn hoogtepunt was." Het geld wordt gestoken in duurzame bronnen als zonne-energie en windmolenparken en in bedrijven die gericht zijn op schone energie.

Naast de onzekerheid in de EU, waardoor regeringen minder investeren, speelt ook het aflopen van enkele stimuleringsprogramma's in de Verenigde Staten en de verkiezingsstrijd daar mee, denken de onderzoekers van Bloomberg. "Er is geen enkel teken van een snel herstel in deze regio's in de komende twaalf maanden." Opkomende landen als India en China investeren wel meer in duurzame bronnen, maar dat kan de duikvlucht niet compenseren.

Volgens de onderzoekers laten politici hier een verantwoordelijkheid liggen. "Door het gebrek aan investeringen wordt de toekomst van de zich nog ontwikkelende industrie voor duurzame energie nu onzeker, terwijl verschillende technieken de laatste tijd zo in prijs zijn gedaald dat ze kunnen gaan concurreren met fossiele energie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden