Weblog

Duurzame energie veegt in VS concurrentie van tafel

De wind is in Texas nog de grootste bron van duurzame energie. Beeld AFP
De wind is in Texas nog de grootste bron van duurzame energie.Beeld AFP

Wie nog twijfelt of duurzame energie wel echt de toekomst heeft, mag zich even verdiepen in de ontwikkelingen in de VS. Daar wordt momenteel nagenoeg geen centrale voor grijze, laat staan asgrauwe, stroom meer gebouwd.

Vincent Dekker

Van alle nieuwe productiecapaciteit voor stroom die in het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar kwam, was maar liefst 64 procent zonne-energie. Het gaat om 1665 MW aan zonnepanelen en volgens mij is dat in een kwartaal al meer dan wij in Nederland in 5 of 6 jaar bijelkaar hebben gesprokkeld.

99 procent groen
Bijna twee derde van alle nieuwe stroom, dat is op zich al een mijlpaal om bij stil te staan. Maar de cijfers zijn nog veel revolutionairder dan dat. Want nieuwe windmolens waren goed voor 33 procent. Zon en wind samen zorgden dus voor 97 procent van de nieuwe productiecapaciteit. En dan nog is de duurzame koek niet op. Van de resterende 3 procent namen biomassa en waterkracht samen 2 procent voor hun rekening.

Welgeteld één procent kwam van fossiel, schaliegas, waarvan de VS zoveel heeft. Dat gas is momeenteel goedkoop. Maar zelfs dan wordt het verslagen door zon, wind en ander duurzaams.

Nu hoor ik de kritische kenners al brommen: 'Ja, kunst, er wordt subsidie verstrekt op de investeringen in duurzame energie.' Maar daar stel ik dan graag de milieukosten van de koolstof-economie tegenover, zoals de kosten van opwarming van de aarde en van verloren levensjaren door vervuilde lucht. Kosten die nu niet in rekening worden gebracht en dus een vorm van indirecte subsidie zijn.

Verdubbeling zonne-energie
Voor dit hele jaar wordt gerekend op 14,5 GW aan nieuwe zonne-energiecapaciteit voor de hele VS. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2015 werd bijgeplaatst. Er is nog een lange weg te gaan, maar de trend is duidelijk.

Gisteren kon collega Joost Morel melden dat Bloomberg New Energy Finance voorspelt dat duurzame energie de komende jaren de fossiele brandstoffen gaat verdringen en zelfs het goedkope schaliegas zal verslaan. Die 'voorspelling' lijkt door de gang van zaken in het eerste kwartaal van dit jaar al meer dan bevestigd.

In 'kolenkampioen' Texas vordert de energietransitie nu wel heel erg snel. Beeld Energy Information Administration
In 'kolenkampioen' Texas vordert de energietransitie nu wel heel erg snel.Beeld Energy Information Administration

Ex-kolenkampioen Texas

Een verhaal apart lijkt Texas. Deze staat is de grootste energieverbruiker van de VS, en had daar traditioneel ook de meeste kolen voor nodig. Maar dat verandert nu in hoog tempo. In maart leverden duurzame bronnen er voor het eerst meer stroom dan kolencentrales.

Texas heeft vooral veel windmolens, het is nu de staat met de meeste windenergie in de VS (in aantallen kWh's, relatief is Iowa met 31 procent over heel 2015 kampioen). De komende jaren kan er in Texas nog wel veel zonne-energie bijkomen, want de staat is ook daar heel geschikt voor. Bovendien gebruikt de staat veel energie voor airco's die midden op de dag staan te loeien, en dat sluit mooi aan bij zonnepanelen die ook juist dan veel stroom leveren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden