duurzame energie / Technische vinding verdrijft discussie over biobrandstof uit mais

Biobrandstof - plantaardige benzine - dreigt zijn glans te verliezen sinds de prijs van maïs in de Verenigde Staten in een paar maanden is verdubbeld.

Steeds scherper wordt gezien dat maïs, de belangrijkste grondstof voor bio-ethanol, de markt voor landbouwgewassen beïnvloedt. „Voorzover het verbouwen van energiegewassen goed landbouwareaal in beslag neemt, zijn kritische commentaren begrijpelijk”, zegt Mark Woldberg van de Nederlandse ethanolfabrikant Nedalco. „Maar de technische ontwikkelingen staan niet stil.”

Volgens sommige scenario’s zou de vervanging van 10 procent aan fossiele brandstoffen door duurzame brandstoffen in 2030 wel 30 procent van de beschikbare landbouwgronden vergen. De belangrijkste oplossing voor zo’n gebrek aan landbouwgrond is de ontwikkeling van creatieve methoden om biomassa te verwerken.

Op dit ogenblik wordt ethanol, wereldwijd verreweg de meest gebruikte biobrandstof (voor biodiesel uit koolzaadolie), vooral gewonnen uit maïs, graan, suikerbieten en suikerriet: in planten zitten c6-suikers die door vergisting worden omgezet in alcohol. Het is een duur procédé.

Bij Nedalco erkennen ze dat de duurzaamheid van deze biobrandstoffen ter discussie staat. „Maar dan heb je het over de eerste generatie biobrandstoffen, die direct uit de vergisting van suikers ontstaan”, zegt Nedalco-directeur Ger Bemer. „Bij de tweede generatie biobrandstoffen gebruik je houtachtige c5-suikers uit cellulose en lignocellulose als grondstof en concurreer je niet met voedselgewassen.” Vooral uit stro, hout(snippers), grassen en restafval kan biobrandstof van de tweede generatie worden gemaakt.

Komende week besluit de Europese raad of Europese automobilisten in 2020 10 procent biobrandstof moeten bijmengen. „Dat kan alleen als biobrandstoffen van de tweede generatie commercieel beschikbaar komen”, zegt Bemer. In Nederland is het streven in 2010 5,75 procent biobrandstof aan brandstof toe te voegen - vooral in de vorm van Ethyl Tertiair Butyl Ether (ETBE) -, maar het doel is ver weg.

Nedalco maakte deze week bekend al in 2008 een fabriek te willen openen waar ethanol van de tweede generatie wordt gemaakt. Het bedrijf heeft de trend mee. Nedalco zegt de productie van de ’revolutionaire’ biobrandstof onder de knie te hebben: samen met de Technische Universiteit Delft heeft het een methode ontwikkeld die de vergisting van houtachtige suikers mogelijk maakt.

Tot voor kort luidde de verwachting dat biobrandstof van de tweede generatie op zijn vroegst in 2010 op de markt zou komen. Delftse biotechnologen zijn er echter in geslaagd het doodgewone bakkersgist met behulp van een in olifantenpoep gevonden schimmel zodanig te modificeren dat plantaardig materiaal wordt omgezet in energie. De vinding is gepatenteerd en in een joint venture ondergebracht van de universiteit, Nedalco en Bird Engineering.

Volgens Colin South, directeur van het Amerikaanse biobrandstofbedrijf Mascoma, leveren vooral de lagere productiekosten winst op. „Een are levert in potentie tweemaal zoveel cellulose-ethanol op als ethanol uit maïs.” Mascoma heeft een licentie op de Nederlandse ontdekking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden