Duurzame energie is overal nodig

Juist in ontwikkelingslanden is het nodig om in duurzame energie te investeren, betoogt Hann Verheijen.

De inwoners van Urk sloegen vorige maand het openingsfeestje over, toen daar het grootste kustwindpark van Nederland werd geopend. De weerstand tegen het park was vanaf de planvorming al groot. En daarin staat Urk niet alleen. Mede vanwege alle weerstand bungelt Nederland onderaan het Europese duurzame energielijstje. Ik vind dat merkwaardig, omdat de noodzaak om over te schakelen op duurzame energie niet meer ontkend kan worden. Jaar-op-jaar worden klimaatrecords gebroken. Afgelopen winter nog kende Nederland de warmste winter ooit. En afgelopen maand was de natste juni ooit gemeten.

Ook in ontwikkelingslanden worden klimaatrecords gebroken. Maar er is een belangrijk verschil. In Nederland zijn we veilig in onze relatief luxe huizen en kunnen we het water van de akkers meestal goed wegpompen. De bevolking daar is veel kwetsbaarder voor de gevolgen van klimaatverandering. De hoorn van Afrika en grote delen van Azië worden nu geteisterd door extreme droogte of juist overvloedige neerslag door El Niño. Zo'n 60 miljoen mensen kampen daardoor met ondervoeding, miljoenen mensen zijn ontheemd en er zijn uitbraken van ziektes. De inwoners van de Filippijnen houden hun hart vast, nu het tyfoonseizoen nadert. En zo zijn de inwoners van bijna alle ontwikkelingslanden kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Om de toename van extreme weersomstandigheden een halt toe te roepen en veel leed te besparen, pleit ik ervoor dat Nederland haar investeringen in duurzame energie fors opschroeft, juist in ontwikkelingslanden. Investeringen in duurzame energie leiden tot minder CO2-uitstoot en dus minder klimaatverslechtering. Niet alleen daar, maar ook in Nederland.

Sociale gevolgen

Belangrijk neveneffect is dat de mensen daar ook toegang tot elektriciteit krijgen, wat voor 1,1 miljard wereldbewoners nog niet het geval is. Die toegang heeft grote positieve sociale gevolgen. Zo heeft Thrive Energy uit India inmiddels vele miljoenen lampjes geproduceerd die gevoed worden door de zon. De vrouwen in India kunnen hierdoor veiliger naar buiten omdat er straatverlichting is. En 250.000 inwoners van onder meer Kenia, Rwanda en Uganda plaatsten BBOXX zonne-energie Kits, waardoor hun kinderen daar 's avonds huiswerk kunnen maken, simpelweg omdat er verlichting is in hun huis of hut. In Honduras wordt de zonne-energiecentrale Valle Solar gebouwd, welke zal voorzien in 5 procent van de energievraag in Honduras. Het is een schoon alternatief voor vervuilende energieopwekking (jaarlijks vinden 6,5 miljoen mensen de dood door luchtverontreiniging, aldus het Internationale Energie Agentschap op 27 juni). Genoemde drie initiatieven zijn mogelijk gemaakt met Nederlandse investeringen.

Naast minder klimaatverslechtering en positieve sociale gevolgen, levert investeren in duurzame energie in ontwikkelingslanden ons financieel-economische voordelen. Zo biedt het de pensioenfondsen een kans om hun portefeuille te verduurzamen, wat een grote maatschappelijke wens is. Ontwikkelingsinvesteerders als Triodos Bank, FMO en Oikocredit bewijzen al jaren dat investeren in duurzame energie in ontwikkelingslanden ook financieel loont. Bovendien leveren dergelijke investeringen ook in Nederland veel hoogwaardige banen op en draagt het bij aan onze economie. De sector is nu al goed voor 46.000 voltijdsbanen en nadert 1 procent van het Bruto Nationaal Inkomen.

Mijn pleidooi om de investeringen in duurzame energie in ontwikkelingslanden te verhogen is dus zeker niet onbaatzuchtig. Financieel-economisch rendeert het en bovenal: het zorgt voor globale vermindering van de klimaatschade, ook in Nederland. Kortom: bedrijfsleven, (institutionele) beleggers en overheid, neem uw verantwoordelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden