Weblog

Duurzame Denen geven vol gas met zon, wind en biogas

Denemarken schakelt veel sneller dan Nederland over op duurzame energie.

Denemarken loopt, als het om verduurzamen gaat, toch echt een héél eind op ons voor. Volgend jaar mogen in de nieuwbouw geen hr-ketels meer komen. Olie- en gasverwarming heeft er zijn langste tijd gehad.

Onlangs kon ik hier schrijven over de voorspelling van Peter Molengraaf, topman van netwerkbedrijf Alliander, dat vanaf 2020 Nederlandse huizen geen gasaansluiting meer zouden krijgen. Dat leek me revolutionair. Maar ja, wat voor Nederland revolutuionair is, is voor onze Deense bijna-buren al realiteit.

Het parlement heeft er inmiddels ingestemd met een wet die duurzame energie op tal van manieren moet stimuleren, zo meldt energie-expert Klaas de Jong op zijn blog. Een van die maatregelen is dus dat nieuwe gebouwen niet meer met gas- of oliegestookte cv-ketels (hoe HR+ ook) verwarmd gaan worden. In plaats daarvan moet een warmtenet voor de behaaglijkheid gaan zorgen. Water verwarmd door WKK-centrales die elektriciteit en warmte leveren door verbranding van bij voorkeur biogas.
De Euroepse Unie wil dat de lidstaten in 2020 20 procent van hun energie uit duurzamen bronnen halen. In Nederland is dat nu 4 procent en we gaan die 20 procent in 2020 niet halen, zo valt te vrezen. De Denen zitten al op 20 procent en willen in 2035 op 35 procent uitkomen!

Helft van stroom uit wind
En om nog eens een ander indrukwekkend cijfer te noemen: over acht jaar wil Denemarken 50 procent van alle stroom met windmolens opwekken. En daar mag je dan ook nog wat stroom uit zonnepanelen bij optellen. Tegen 2020 moeten die immers zo goedkoop en efficiënt kunnen zijn dat je er ook in Denemarken prachtige rendementen mee kunt halen.
Ik hoor de sceptici al weer roepen: Maar dat zijn veel te wispelturige bronnen, daar moet je dus heel veel gasgestookte grote centrales naast zetten als achtervangers. Daar denken ze in Denemarken anders over. Op momenten dat wind en zon te veel stroom leveren, wordt die stroom gebruikt voor het verwarmen van het water in het waternet. Dat spaart dan biogas uit die later weer ingezet kan worden om stroom te produceren als zon en wind tekort schieten.

Biogas
Het klinkt mij allemaal als muziek in de oren. Niet in de laatste plaats omdat Denemarken, koploper in verduurzaming, precies datgene propageert waar 'mijn' coöperatie Bergen Energie ook naar streeft. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of in Bergen een biogas-installatie die hout uit het bos verstookt rendabel een paar scholen, een verzorgingstehuis en een zwembad kan verwarmen. Als de deskundige Denen denken dat het die kant op moet, wie zijn wij dan om daaraan te twijfelen?

Twitter
Ook op Twitter is het druk als het op duurzamen energie aankomt. U kunt me er volgen via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden