Weblog

Duurzame burger dringt oude bedrijven naar zijlijn

Zonnepanelen op Texel dankzij Texel Energie Beeld De Wit Installatietechniek

Er broeit iets in de samenleving dat de komende decennia wel eens voor grote veranderingen zou kunnen zorgen. Burgers nemen het heft in handen waar grote bedrijven hun maatschappelijke taak verwaarlozen.

Die constatering komt niet van mij maar van hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Jan Jonker.
Bedrijven zijn nog altijd te veel gericht op financiële waarde, terwijl hun klant, de burger, duurzaamheid als hoogste waarde koestert. Burgers en lokale overheden vullen het gat op dat ondernemingen laten liggen, voorspelt Jonker. "Dit is niet iets dat ik met zorg verzin, ik zie dit gebeuren", zo laat hij weten in een interview met de website NUzakelijk.

Ik lees het interview terwijl ik net zelf heb opgetikt dat in Nederland het midden- en kleinbedrijf massaal zonnepanelen wil aanschaffen en samenwerking zoekt met de burgerinitiatieven waar Jonker onder meer op duidt.
"Je ziet het overal", zegt Jonker tegen NUzakelijk. "Burgers die coöperaties beginnen, bijvoorbeeld om duurzame energie te stimuleren. Inmiddels zijn er enkele honderden energiecoöperaties begonnen in Nederland."

Volgens Jonker moeten de bedrijven oppassen dat ze de boot niet missen. "Het is niet meer 'business as usual'." Ook dat sluit aan bij wat ik gisteren constateerde. Dat veel MKB-bedrijven zeggen 'onafhankelijker van grote energiebedrijven te willen worden' en daarom naar lokale burgerinitiatieven kijken, geeft aan dat die grote energieleveranciers al een tijdje de vinger niet meer aan de maatschappelijke pols hebben. Resultaat: ze moeten weldra opboksen tegen honderden kleine, lokale en dus populaire, concurrenten als Texel Energie en Grunneger Power.
"Wie had dat kunnen bedenken? Het gaat om iets wat zich aan het ontwikkelen is. Sommigen doen het vanuit idealistisch oogpunt, maar het is wel zeker een business", aldus Jonker.

De hoogleraar vraagt zich af wie de mensen zijn achter die nieuwe initiatieven en wil dat onderzoeken. Hij is welkom, bij voorbeeld bij Bergen Energie. Nee, niet bij mij maar bij die collega's van me bij BE die harder dan ik aan die kar trekken. Eén ding weet ik al zeker: ook bij hen is het een mix van idealisme en ondernemingslust dat hen drijft.
Het is een leuke en spannende tijd.


Jan Jonker: 'Je ziet het overal, burgers die coöperaties beginnen.'
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden