Duurzame 100 zonder groene praatjesmakers

MARTIN KROON en LEZER TE LEIDEN

De uitslag van de Duurzame 100 geeft ook dit jaar een scheef beeld van wie in de praktijk echt duurzaam bezig zijn.

De selectiecriteria maken dat wie deze jury niet kent en wie niet binnen het groene congressen-wereldje opereert er niet in komt. Wie niet actief aan de weg timmert kan het wel schudden, ongeacht feitelijke daadkracht of innovatieve prestaties. Wel staan er mensen op de lijst die gewoon hun werk in een duurzame organisatie doen maar niet zelf excelleren als innovator. Wie in mijn ogen ten onrechte hoog scoort is bijvoorbeeld nr. 6 (Daan Roosegaarde), die met creatieve onzinprojecten een groen imago heeft opgebouwd maar nog geen kilo CO2 heeft gereduceerd, integendeel. Creatief ja, innovatief ja, gelikte praatjes en image-building, maar alleen duurzaam op papier.

Echt fout is de lof voor de zogenaamde 'energie-opwekkende' dansvloer, een bewezen energieverspillende non-uitvinding. Onbegrijpelijk dat zo iemand wel hoog scoort en dat mijn broer Arie Kroon, een technisch-doorwrochte energie-besparende uitvinder, ontwerper, bouwer en bewoner van de eerste nulenergiewoning in Nederland en Europa niet geplaatst wordt. Zijn niet op subsidies maar op de zon draaiende demohuis in Woubrugge is al 23 jaar bewezen (meten=weten!) energieneutraal. Het staat model voor nieuwe nulenergie-woningen die van de opgebouwde ervaring profiteren. Zonder de lessen uit deze eerste experimenten mislukt de grootschalige toepassing anno 2015! Omdat dergelijke technische innovators vaak geen reclame voor zichzelf maken voldoen zij niet aan de criteria.

Ook wordt er bij de selectie geen gewicht gehecht aan eerder gedane uitvindingen en innovaties, noch aan de levenslange inzet van iemand, wat bij oudere innovators uiterst relevant is. Veel innovaties leveren immers pas later milieu- of CO2-rendement op. Door de eenzijdige criteria wordt de Duurzame 100 overmatig met jeugdige en mediagenieke enthousiastelingen gevuld en ontbreken oudere, nog actieve groene voorlopers.

Hoog tijd dus dat de lijst volgend jaar meer gewicht gaat geven aan echte milieusuccessen, aantoonbare energiebesparing en levenslange inzet, en minder aan groene praatjesmakers. Voor mijn groslijst voor volgend jaar heb ik al iemand op het oog die én goed praat én uitmuntend bioboert (op Texel, op brak water, een mondiale innovatie!).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden