Duurzame 100 roept Rutte op tot meer actie voor het klimaat

Schoenen op de Place de la République in Parijs symboliseren de klimaatmars die gisteren niet mocht doorgaan van de Franse autoriteiten. Beeld photo_news
Schoenen op de Place de la République in Parijs symboliseren de klimaatmars die gisteren niet mocht doorgaan van de Franse autoriteiten.Beeld photo_news

De Nederlandse inzet bij de klimaattop in Parijs, die vandaag begint, is veel te mager. Nederland moet zich ambitieuzer opstellen om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen en schone technologie te stimuleren. Het idee dat zo'n beleid de economie schaadt, is onzin.

Joop Bouma en Esther Bijlo

Dat is de boodschap van de Duurzame 100, de lijst van 'groene Nederlanders' die een onafhankelijke jury ieder jaar op verzoek van Trouw samenstelt. De honderd kregen een enquête voorgelegd aan de vooravond van de klimaatconferentie. Met de stelling 'Nederland moet meer doen dan het EU-standpunt volgen' is een overgrote meerderheid van 94 procent het eens. Belangrijk, want 'Parijs' is een ijkpunt, vindt driekwart, waar serieuze besluiten genomen worden.

Overheden, niet alleen de Nederlandse, vormen de belangrijkste remmende factor op een effectief klimaatbeleid, vindt ruim 80 procent van de respondenten. Die liggen meer dwars dan bedrijven en veel meer dan burgers. Als overheden bang zijn dat ze de economie schaden met maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen, is dat volgens de Duurzame 100 volstrekt onnodig. Bijna 90 procent denkt dat de economie er sterker van wordt.

Heb lef
In de antwoorden klinkt grote teleurstelling door over de opstelling van de Nederlandse overheid tegenover het klimaatprobleem. "Ga in de hoek staan en je diep schamen", zegt Christiaan Brester, directeur van Lens Energie op de vraag wat hij premier Rutte zou willen meegeven naar Parijs. Ook ondernemer Maurits Groen, dit jaar nummer één op de lijst, vraagt zich af wat Rutte in Parijs denkt te gaan doen. "Blijf liever thuis om eerst je huiswerk te maken: het naleven van het vonnis van de rechtbank in de klimaatzaak, het sluiten van kolencentrales, maak een Deltaplan voor een volledige energieneutraliteit in gebouwde omgeving binnen vijftien jaar, et cetera."

De premier moet moed tonen en actie ondernemen, stellen velen uit de Duurzame 100. "Heb lef en spreek je uit", laat Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) weten aan Rutte. En Karen Maas, financieel expert van de Erasmus Universiteit: "Het is tijd om door te pakken. Schud het Calimerogevoel van de schouders." Nederland wordt daar alleen maar beter van, denkt de Duurzame 100. "Een effectief klimaatbeleid betekent economische groei en nieuwe banen, dus ga ervoor", is de boodschap van Ad van Wijk, hoogleraar aan de TU Delft.

Belasting
Over wat dat beleid dan kan zijn, is de Duurzame 100 redelijk eensgezind. Tientallen noemen een belasting op CO2-uitstoot. Ook het sluiten van kolencentrales, helemaal stoppen met fossiele brandstoffen en zwaar inzetten op energiebesparing scoren hoog. Daarnaast het tegengaan van ontbossing en het omvormen van de landbouw: minder dierlijke eiwitten eten.

Heel optimistisch dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden zal blijven, is de Duurzame 100 niet. 30 procent denkt dat het lukt onder die grens, waarboven de gevolgen van klimaatverandering desastreus kunnen zijn, te blijven. Een realistischer scenario is 3 graden, verwacht 35 procent, of zelfs 4 graden of meer volgens ruim 16 procent.

Abonnees lezen vandaag in Trouw veel meer achtergronden over de klimaatconferentie in Parijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden