Duurzaamheid onder één dak in kaart gebracht

AMSTERDAM - MeesPierson, PGGM en Triodos Bank gaan de duurzaamheid van beursgenoteerde ondernemingen in kaart brengen. Daartoe richten zij de onderneming Dutch Sustainability Research (DSR) op.

Informatie over omgang met mens en milieu door bedrijven is erg versnipperd. DSR wil daar verandering in brengen, door volgens een vast systeem gegevens te verzamelen van beursgenoteerde bedrijven. Daarbij gebruikt het bureau een vragenlijst.

DSR analyseert de prestaties op sociaal- en milieugebied van ieder bedrijf, binnen de eigen sector. Het bureau geeft geen beoordeling en ook geen beleggingsadvies. Klanten -naast de drie initiatiefnemers onder meer ING en SNS- kunnen op basis van de geboden informatie zelf adviezen geven, bijvoorbeeld aan particuliere beleggers.

Roderick Munsters, investeerder bij PGGM, ziet de gegevens als materiaal voor ,,de dialoog die pensioenfondsen in toenemende mate willen voeren met ondernemingen over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid''.

ING ontwikkelde zelf al eerder de Niet-financiële indicator, waarmee de duurzaamheid van beursgenoteerde bedrijven beoordeeld wordt.

DSR, met vijf medewerkers van Triodos, doet het onderzoek naar Nederlandse multinationals. De gegevens over buitenlandse ondernemingen komen van de SiRi Groep, met een wereldwijd netwerk van meer dan honderd onderzoekers. SiRi-leden zitten in Europa, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden