duurzaamheid / Bedrijf in eco-fruit stapt in emissiehandel

Eosta, Europa’s grootste handelsonderneming in biologische groenten en tropisch fruit, gaat in de handel van emissierechten. ’Dit is revolutionair!’

door Jeroen den Blijker

Vrijwel alle grote supermarkten in Europa zijn klant. „Van Helsinki tot Napels: we leveren direct aan alle supermarkten en winkeliers”, zegt directeur Volkert Engelsman. De handelsonderneming in Waddinxveen is echter veel meer dan een leverancier van eco-fruit. Het bedrijf adviseert telers die willen omschakelen naar biologisch en financiert duurzame projecten.

Dat laatste gold bijvoorbeeld voor het compostproject van Eosta-dochter Soil & More, opgericht om telers een alternatief te bieden voor kunstmest. Want waar decennialang kunstmestgebruik toe leidt, is gebleken in de delta van de Sunday-rivier in Zuid-Afrika. Daar komt 40 procent van ’s lands citrusvruchten vandaan. „Kunstmest spoelt vooral uit en zorgde dus voor woeker van riet en eucalyptusplanten, met als gevolg het dichtslibben van de rivier en een groeiend gebrek aan drink- en irrigatiewater”, zegt Engelsman. De Wereldbank liet alle riet en eucalyptus kappen, Soil & More wilde dat graag hebben.

„We zijn er compost van gaan maken: een gigantische hoeveelheid, dertien hectare groot.” Daarmee ontstond in een klap een nieuwe markt. „De biotelers kenden humuscompost natuurlijk al lang, maar de gangbare telers, die tot dan toe vooral kunstmest op hun land brachten, hadden opeens een alternatief dat de bodem wél verbeterde, de waterhuishouding en het immuunsysteem van de planten versterkte.”

Soil & More is ook actief in Mexico en Egypte. Engelsman: „Maar we hebben ook aanvragen uit China, India, Argentinië, Brazilië en Peru. Overal waar sprake is van gangbare landbouw, verschraalt immers de grond.” Dit compostproject, hoe belangrijk ook, is echter slechts een opmaat voor het grote werk, zegt Engelsman. Want wat is het meest urgente probleem van de moderne samenleving? Precies, de klimaatverandering, veroorzaakt door broeikasgassen.

Om die uitstoot te beperken is wereldwijd afgesproken een systeem van emissierechten in te voeren. Wie wil vervuilen, moet over rechten beschikken. Wie meer vervuilt dan afgesproken moet emissierechten bijkopen, van landen of bedrijven die ze overhebben. „Het is te verwachten dat de prijs van die rechten fors zal stijgen”, voorspelt Engelsman.

De Eosta-baas – het gaat erom duurzaamheidsidealen te koppelen aan economisch realisme – rook zijn kans en ontwikkelde een gecertificeerd systeem om de compostproductie in aanmerking te laten komen voor emissierechten. Centrale gedachte is dat met compost de uitstoot van broeikasgassen wordt voorkomen. Immers, bij compostering wordt plantaardig materiaal niet verbrand, wat CO2-uitstoot oplevert. En belandt ook niet op een afvalhoop, wat methaangas zou opleveren. Engelsman: „Met de compost voorkomen we verder het gebruik van kunstmest. Kunstmest is een bron van lachgas, een gas dat vele malen agressiever is dan CO2. En tenslotte blijkt dat, dankzij de bodemverbetering door compost, CO2 beter aan de grond wordt gebonden.”

Om te berekenen hoeveel ton broeikasgas is voorkomen en welke emissierechten daar tegenover staan, is een model ontwikkeld dat nu wordt beoordeeld door een VN-comité van klimaatdeskundigen (het FCCC Methodology Panel).

Engelsman is vol vertrouwen dat zijn systeem voldoet aan de spelregels van het Kyoto-protocol. „In mei hebben we de eerste goedkeuring binnen”, klinkt het vol vertrouwen. Soil & More (lees: Eosta) kan dan bij de Kyoto-autoriteit in Zuid-Afrika aankloppen voor verhandelbare emissierechten. „Dat is dan uniek voor de biologische landbouw, hoewel in de sector veel wordt gepraat over emissierechten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden