Duurzaam van het leven genieten

De Duurzame 100 roept veel reacties op onder lezers.

Meng je veel nadrukkelijker in het debat over de kredietcrisis, minister Cramer. Investeer in duurzame bouw met duurzame energie. Maak het openbaar vervoer veel aantrekkelijker. Stimuleer cradle to cradle. Stop veel meer geld in onderzoek en ontwikkeling van zonne-energie. Om het bedrijfsleven hiertoe aan te zetten: verplaats de lastendruk van ’arbeid’ naar ’energie en grondstoffen’. Weg met de geitenwollen sokken, geef de duurzame ontwikkeling de uitstraling van de slimme, innovatieve levensgenieter!

M.A. de Bruijne Oostkapelle

Laat Cramer uitdagen, vernieuwing zoeken. De milieuminister moet prikkelende doelen stellen, in plaats van realistische doelen proberen te halen. Diverse internationale milieutoppen hebben al aangetoond dat alle realistische doelen niet gehaald zijn. Ga weg uit het grijze midden.

Gertjan van Dijk Zaandam

Door bouwen en wonen komt de meeste CO2 vrij en gaat zeker een kwart van de grondstoffen op. Toch zijn er maar vier echte bouwers, en zeven mensen die invloed hebben in die wereld in de duurzame top 100. Zet de grenzen open voor duurzame technieken, bijvoorbeeld goede, goedkope woningbouw uit Duitsland. Verklaar Nederland een vrije markt waarbij de beste duurzame techniek absolute voorrang krijgt.

Boudewijn Piscaer Amsterdam

Het is sterk de vraag of Cramer de volgende top 100 haalt. Ze is alleen met overleg bezig. Economische zaken houdt de condities waar Cramer kan scoren zorgvuldig slecht. De tarieven ter stimulering van duurzame energie bijvoorbeeld. Ga dus op je strepen staan in het kabinet. En zorg dat minister Bos aantrekkelijke voorwaarden schept voor de aanleg van windmolens, die zeven van de tien van ons willen.

Henk Daalder Eindhoven

Prima initiatief, een duurzame economie heeft juist pr en marketing nodig. Anders blijven we hangen in een sfeer van geitenwollen sokken. Daadkracht, charisma en enthousiasme, dat helpt. Van deze club van 100 moeten we het hebben. Ik krijg daardoor zin in de toekomst!

M.A. de Bruijne Oostkapelle

Duurzaam is meer hype dan inhoud, en het kan verder niemand veel schelen. De politiek en burgerij staan lijdzaam toe dat duurzame energie in Nederland systematisch wordt tegengewerkt en gesaboteerd.

W.T. de Vries Veendam

Introduceer het grondwettelijke ’recht op schone lucht’. De rest volgt vanzelf.

Mark van Stramproy Hongkong

Mijn duurzame toppers zijn er drie. Marianne Thieme (PvdD), voor alle echt belangrijke dingen – schoon water, schone lucht en hoe we met dieren omgaan. Dafne Westerhof van de Familie Bofkont, brengt bekende dieren dichterbij: varkens. En Reid de Jong van De Oerakker die zaden verzamelt en bewaart.

Jessica Zeist

Het schort vooral aan transparantie, vertrouwen en samenwerking. Omdat het eerstgenoemde wezenlijk is voor de rest, draag ik Ad Bos voor. Als die zijn schadevergoeding krijgt gaan er pas echt wat boekjes open.

Alec Boswijk Amsterdam

Een top 100 van invloedrijke mensen past in het oude welvaartsparadigma dat ons in de huidige problemen verzeild heeft doen raken. In het nieuwe paradigma gaat het om welzijn, om de menselijke maat (kleinschaligheid, respect en goede relaties). Als iedereen zich inspant om een paar mensen in zijn directe omgeving het leven een stukje aangenamer te maken, dan ziet de wereld van morgen er een stuk beter uit.

John Baken Hollandsche Rading

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden