Duurzaam toerisme naar verre landen

De Vakantiebeurs '97 wordt van 8 tot en met 12 januari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Open wo-za-zo 9.30-17.30u, do-vrij 9.30-21.30u.

Op de jaarlijkse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht nemen de verre bestemmingen dan ook steeds meer vloerruimte in beslag. Dertig exotische landen presenteren zich dit jaar zelfstandig, 22 bestemmingen doen dat onder de paraplu van het CBI, het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden, dat zich al 25 jaar bezig houdt met het stimuleren van toerisme naar die landen. “Ongeveer tien procent van alle buitenlandse vakanties wordt nu doorgebracht op een verre bestemming”, zegt Dick de Man van het CBI.

Het CBI maakt deel uit van het ministerie van buitenlandse zaken en werkt onder verantwoordelijkheid van de minister van ontwikkelingssamenwerking. Het heeft ook als taak om voor exporteurs (van software tot groenten en fruit ) uit ontwikkelingslanden de toegang tot de Europese markt te vergemakkelijken. Toerisme speelt daarbij een belangrijke rol. “Neem alleen maar het tropisch fruit dat de laatste jaren de Nederlandse winkels heeft veroverd”, zegt De Man. “Dat is mede te danken aan het toerisme. Reizigers maken kennis met exotische vruchten en die willen ze thuis ook eten.”

Exotische landen die zich dit jaar voor het eerst presenteren op de vakantiebeurs, zijn Guatemala en Kaapverdië, een archipel van een kleine twintig eilandjes. Landen die net komen kijken op de toeristische markt, kunnen steevast rekenen op de begeleiding van het CBI. Zodra ze een redelijk marktaandeel hebben verworven, moeten ze zich op eigen kracht 'verkopen' en zelf een stand inrichten op de vakantiebeurs.

Naast algemene promotie legt het CBI de laatste jaren steeds meer nadruk op een duurzame ontwikkeling van het toeristenverkeer naar ontwikkelingslanden. Dick de Man: “Ook de reiswereld zelf krijgt er steeds meer oog voor dat exotische landen niet alleen economisch voordeel hebben van al die toeristenstromen. Toeristen leveren werkgelegenheid op en inkomsten in harde valuta, maar zorgen ook voor vervuiling en maken inbreuk op de lokale samenleving.”

Zo wordt binnen de Algemene Nederlandse vereniging van reisbureaus steeds meer aandacht besteed aan het zo goed mogelijk informeren van toeristen, zodat ze enigszins op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en gebruiken. Om de bezoekers van de vakantiebeurs - die gemiddeld een netto gezinsinkomen hebben van 3 700 gulden, 2,3 keer per jaar op vakantie gaan en daaraan per persoon 3 250 gulden besteden inclusief zakgeld, reis en verblijf - zo goed mogelijk voor te lichten, zijn ook het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Stichting informatie verre reizen aanwezig in het CBI-paviljoen.

Minstens zo belangrijk is dat de reisbranche in de exotische landen zelf ook oog krijgt voor het begrip 'duurzaamheid'. Het CBI heeft een handboek gemaakt, de 'quick scan sustainable tourism', een praktisch stuk gereedschap waarmee overheid en bedrijfsleven zelf de duurzaamheid van hun aanbod kunnen evalueren. Via controlelijsten worden alle risico's geïnventariseerd, zoals bijvoorbeeld erosie of milieuvervuiling, en mogelijke oplossingen aangegeven.

De Man: “Maar je kunt nog zulke mooie handboeken schrijven met voorschriften en milieuregels, de praktijk is taai en weerbarstig. Dat begrijpen wij ook wel. Daarom proberen we ook via training en opleiding de lokale deskundigen ervan te overtuigen dat ze goed moeten nadenken voordat ze lukraak hotels gaan bouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden