Duurzaam poepen op Lowlands

Seije Slager

biddinghuizen – Onder een blakende zon ging gisteren in Biddinghuizen Lowlands 2010 van start. Wie oppervlakkig rondkijkt op het terrein, ziet allereerst tienduizenden vrolijke gezichten rondlopen tussen de tenten met bands en theater. Maar wie de blik iets lager richt, ziet ook nog andere dingen glinsteren in de zon.

Al die weggeworpen plastic bierbekertjes, bijvoorbeeld. En dat is nog maar een klein aspect van de vervuiling die een groot festival als Lowlands veroorzaakt. Al dat afval, al dat energieverbruik. En, gezien de rijen voor de wc’s, ook een eindeloze hoeveelheid uitwerpselen.

Er is één wc op Lowlands waarvoor je – nog – niet in de rij hoeft te staan. Je kunt er ’duurzaam poepen’, vertelt Marco Westerhof van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Althans, zo rond 2016 is de techniek hopelijk zo ver dat die grootschalig toegepast kan worden. Nu blijft het bij een proefmodel: met een ingewikkeld systeem van buizen en algen wordt de fosfor – een schaarse grondstof – uit de uitwerpselen gefilterd, zonder dat daarbij kostbaar water verloren gaat.

Het is een van de projecten op de Llowlab-eilanden op het festivalterrein. De eilandjes zijn gemaakt van gerecyled plastic. Bezoekers kunnen er kennismaken met wat de duurzame toekomst in petto heeft: van het proeven van een ecologisch verantwoord wormenkoekje tot het aanschouwen van een wetenschappelijk experiment dat de vorderingen van kernfusie laat zien.

Programmamaker Jan-Douwe Kroeske is een van de initiatiefnemers. Het zijn deels ’gebbetjes’, geeft hij toe. „Maar wel gebbetjes met een wetenschappelijke basis, die uiteindelijk echt verschil kunnen maken.”

Wat kan een festival, los van zulke futuristische gebbetjes, doen om de ecologische gevolgen van een festival binnen de perken te houden? Kroeske: „Allereerst kunnen artiesten het goede voorbeeld geven. Iemand als Jack Johnson (die overigens niet op Lowlands speelt) heeft bij de opnames van zijn laatste plaat alleen zonne-energie gebruikt.”

Ook bij festivalorganisatoren is meer oog voor het milieu: „Op Lowlands gebruiken ze alleen nog maar biologisch afbreekbaar plastic”, vertelt Kroeske. „Dat geeft wel aan dat ze er serieus mee bezig zijn.”

Maar het is natuurlijk het publiek dat het meeste afval veroorzaakt. Joost Noordeloos en Marije Dekker zitten op het Llowlab-eiland op een bankje. „Eigenlijk vooral omdat dat bankje er zo lekker uitzag”, zegt Dekker. Ze staan op een van de ’groene campings’ van Lowlands.

Wat merken ze daarvan?

„Er lopen twee vrouwen rond met bordjes dat het een groene camping is”, zegt Dekker. „Maar er ligt net zoveel troep als normaal”, vult Noordeloos aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden