duurzaam ondernemen / Foute fabriek mijden werkt niet

Het Nederlandse kledingmerk Mexx, aangesloten bij Fair Wear, produceert in een Indiase fabriek die in opspraak is vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Wat stelt het lidmaatschap van Fair Wear, dat juist staat voor betere arbeidsomstandigheden, dan voor?

Frans Papma, directeur van de in Nederland gevestigde Fair Wear Foundation, erkent dat het tegenstrijdig lijkt: een lid van zijn organisatie laat kleding maken in fabrieken, waar volgens lokale organisaties allerlei misstanden bestaan. Die fabrieken, FFI en dochterbedrijf Jeans Knit in Bangalore, zouden overwerk niet betalen en werknemers intimideren. De Schone Kleren Kampagne (SKK) voert daarom actie tegen de bedrijven.

„Natuurlijk, in die fabrieken zijn zaken niet op orde”, zegt Papma. „Maar ons probleem is dat we met de beschuldigingen van de Indiase organisaties, niet aan de slag kunnen, zolang FFI niet met ze aan tafel wil. Het heeft geen zin om vanuit Nederland problemen te constateren en ze op te lossen buiten die organisaties om.”

Volgens Papma is Mexx, dat geen commentaar wil geven, achter de schermen wel druk bezig. „Zij hebben zich al bijzonder veel moeite getroost om tot een oplossing te komen.” Het kledingbedrijf is sinds november vorig jaar aangesloten bij FWF, een samenwerkingsverband van de kledingsector, vakbonden en andere organisaties. „Wij waren onder de indruk van wat ze allemaal al gedaan hadden. De arbeidsomstandigheden in de 450 fabrieken waarmee ze zaken doen, hadden ze al grotendeels in kaart gebracht.”

Fair Wear geeft een nieuw lid drie jaar de tijd om te zorgen dat de hele keten verantwoord produceert. „Maar ernstige problemen moeten direct opgelost worden.”

In het geval van Bangalore is er wel een complicatie: de rechter heeft kritische lokale organisaties, zoals vakbonden, een spreekverbod opgelegd over de toestand in de fabriek. Dat is gebeurd op verzoek van FFI. Organisaties die zich niet aan het spreekverbod houden, riskeren een veroordeling wegens minachting van de rechtbank.

Toch kunnen Mexx en Fair Wear Foundation ondertussen wel iets doen, aldus Papma. „We kunnen rechtstreeks met het management aan de slag, maar de zaak ligt heel gevoelig. Onze inzet is nu om een dialoog op gang te brengen tussen FFI en de lokale organisaties.” Of en wanneer dat tot resultaat leidt, kan Papma niet zeggen.

G-Star, een Nederlands kledingmerk dat ook bij FFI produceert, heeft zich niet bij Fair Wear aangesloten. „Helaas”, aldus Papma. Maar G-Star laat de buitenwereld wel regelmatig weten wat het doet om de arbeidsomstandigheden in Bangalore op peil te krijgen. Het bedrijf is ’onaangenaam verrast’ door de bevestiging van het spreekverbod.

De vraag is waarom de Nederlandse producenten niet gewoon een andere fabriek zoeken, die beter omgaat met de werknemers en hun vertegenwoordigers. „Weggaan is absoluut niet ons beleid”, zegt Papma. „Daarmee tref je de werknemers, want dan zijn ook de banen weg. Nee, wij willen de problemen oplossen. En in dit geval kan dat het beste via stille diplomatie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden