’Duurzaam leven is hip’

Sophie Buchel:
Sophie Buchel: "In Kopenhagen werd ik enthousiast van al die mensen die kennis wilden toepassen." (WERRY CRONE)

Het is mooi werk dat ze doen. Mensen vertellen over de passie voor hun werk. Vandaag studente Sophie Buchel.

Arlette Dwarkasing

Hoe werkt dat in je hersenen, als je als Nederlandstalige Engels leert? Dat is waar Sophie Buchel (22) zich mee bezig hield tijdens de studie taal- en neurowetenschappen aan het University College in Utrecht. Ze woonde drie jaar lang op de campus van de kleine universiteit waar Engels de spreektaal is.

„Ik leerde er studenten kennen uit andere Europese landen. Er was altijd veel aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en veel mensen gingen op stage naar het buitenland, ontwikkelingswerk doen in Afrika bijvoorbeeld, iets dat maatschappelijk nut had. Ik wilde ook iets betekenen in de wereld, maar met mijn vakgebied zou ik geen baanbrekende veranderingen teweeg brengen. Daarom ben ik na het behalen van mijn bachelor gaan werken om te ontdekken of dit, verder gaan in taalonderzoek, wel de juiste richting voor mij was.”

Ze vond een baan als webredacteur bij science centre Nemo in Amsterdam. „De klimaattop in Kopenhagen kwam eraan. Ik hield alles bij voor de website en verdiepte me steeds meer in de problematiek: de klimaatverandering, de wetenschap erachter en het politieke spel voorafgaand aan de conferentie in Denemarken. Ik was een van de driehonderd jongeren die op een elektrische scooter op weg gingen naar Kopenhagen om daar een manifest aan te bieden aan de wereldleiders. We kregen er lezingen en workshops over milieu, duurzaamheid en politiek. Ik kwam daar rechtstreeks in aanraking met mensen die concreet werken met die thema’s. Ik was op mijn vakgebied altijd alleen bezig geweest met wetenschap. In Kopenhagen werd ik enthousiast van al die mensen die kennis wilden toepassen. Hoe kun je technologie inzetten om het milieu te sparen en hoe krijg je bedrijven en vooral de politiek mee?”

Terug in Nederland was voor Buchel, die ’vroeger nooit wat had met milieu’, de knop om. Ze besloot de masteropleiding environmental sciences te doen aan de Universiteit Wageningen en ging op zoek naar jongerenorganisaties die zich inzetten voor milieu en duurzaamheid. „Eindelijk kon ik iets met de drang die ik had om werk te doen dat meer impact zou hebben dan taalonderzoek.”

Die drang was groot: Buchel is nu zeker 24 uur per week, onbetaald, kwijt aan het voorzitterschap van Morgen, het ’studentennetwerk voor een duurzame toekomst’. Ook is ze als vrijwilliger actief in de werkgroep duurzaam voedsel van de Nationale Jeugdraad. En dan is er nog die studie in Wageningen „Tja, daar zal ik nu wel wat langer over doen”, begint ze aarzelend om vervolgens enthousiast te vertellen over het internationale karakter van de opleiding. Waar ze in Utrecht vooral Europese studenten ontmoette, komt nu tweederde van haar studiegenoten in Wageningen uit Afrika en Azië.

„Het is stimulerend om te zien dat jonge mensen de drang hebben om internationaal en intercultureel te denken. Het is het begin van een gevoel dat je samen, met verschil in kennis en cultuur, tot een oplossing kan komen. Juist de internetgeneratie heeft zoveel meer mogelijkheden meningen met anderen te delen, via online fora en communities bijvoorbeeld. Er wordt weleens gezegd dat jongeren nu minder geëngageerd zouden zijn dan in vorige generaties. Daar geloof ik niets van. Het voelt misschien wat minder zinvol om de straat op te gaan om je stem te laten horen. Dat frustreert me weleens, maar als ik naar mezelf kijk: ik ben ook altijd druk. Demonstreren is niet meer van deze tijd, daardoor is het minder zichtbaar dat jongeren wel degelijk actief zijn op het maatschappelijk vlak.”

In haar eigen vriendenkring, moet Buchel toegeven, is ze vooralsnog de enige die zich actief bezighoudt met milieu en duurzaamheid. „Ik was al vegetariër, maar ben nog meer gaan letten op wat ik eet. Ik probeer meer biologische producten te kopen en eet seizoensgroenten. Ik pas ook mijn koopgedrag aan. Ik heb een beetje een gat in mijn hand. Ik houd van mooie kleren, mooie boeken en wil graag dingen hebben. Nu ben ik me meer bewust van de grondstoffen die nodig zijn om die spullen te maken. Of de arbeidsomstandigheden van de arbeiders die de spullen in verre landen maken. Dat gaat toch knagen. Dus probeer ik meer tweedehands te kopen en minder snel dingen weg te gooien, eerst zien of je iets nog kan repareren.”

Het klinkt allemaal heel fanatiek, maar dat is ook weer niet de bedoeling. De studente wil niet radicaal overkomen. Milieuactivist zou ze zichzelf niet noemen. „Je moet er ook niet te ver in doorschieten”, zegt ze. „Je moet niet ontoegankelijk worden. De mensen om je heen moeten wel begrijpen waarom je dingen anders doet.”

Het is haar missie om leeftijdgenoten te laten zien dat je anders kan leven en toch kan blijven genieten. In haar eigen sociale omgeving, maar vooral ook via het studentennetwerk Morgen.

Een van de doelstellingen van Morgen is het duurzamer maken van universiteiten en hogescholen. „Het zijn vaak logge organisaties die in heel andere dingen lesgeven dan dat ze zelf uitvoeren. Met heel concrete projecten, samen met lokale studenteninitiatieven, kunnen we dingen veranderen en studenten laten zien dat kennis ook in hun eigen omgeving toegepast kan worden.”

Zo is aan de Universiteit van Amsterdam een computerzaal CO²-neutraal gemaakt. Met een speciaal softwareprogramma hoeven de 250 computers niet langer standby te staan dan nodig, er is gekeken naar verlichting en verwarming. Het energieverbruik is flink verminderd en er zijn zonnepanelen geplaatst. „Zo’n aanpak proberen we nu landelijk uit te rollen”, zegt Buchel. Ze denkt dat zo’n project studenten kan aanzetten tot een duurzamer leven.

„Dat ik een biefstuk laat staan of niet langer dan vijf minuten onder de douche sta, heeft weinig impact op mijn omgeving. Het effect daarvan is voor de mensen om mij heen niet direct zichtbaar. Maar als studenten de computerzaal van de UvA inlopen en op het bordje bij de deur lezen wat daar aan energie wordt bespaard en zelf opgewekt, komt dat meer aan.”

Morgen geeft adviezen hoe festiviteiten op een duurzame manier georganiseerd kunnen worden, lezingen en workshops over maatschappelijk verantwoord ondernemen en met het online magazine Duurzamestudent.nl wordt milieubewustzijn als lifestyle neergezet. Op de site staan succesverhalen van wat studenten aan hun universiteit of hogeschool hebben bereikt en ervaringen van afgestudeerden die aan het begin van hun carrière staan.

„Duurzaam is hip”, zegt Sophie Buchel terwijl ze het gaskacheltje in de oude uitgeleefde en kale tweekamerwoning in een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland iets hoger draait. Het kantoortje van Morgen zat tot voor kort op een hippere plek aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. „We zijn hier in de zomer ingetrokken, toen de subsidie is stopgezet. Sinds april 2010 moeten we per project overheidssteun aanvragen. We zijn erop voorbereid dat ook daar een eind aan kan komen en zoeken nu naar andere fondsen en sponsors. Ook proberen we samen te werken met bedrijven en dat lukt best aardig. Alleen hier binnen moet nog wel wat gebeuren we zijn bezig met tweedehands gordijnen om de warmte binnen te houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden