Duurzaam leven en happy energy

Het gaat een stevige avond worden, belooft presentator Harm Edens. Hij bast zijn stem vanaf het podium van Tuschinski de volle zaal in. Zo'n duizend mannen en enkele vrouwen, keurig in premièretenue, gaan een lange avond duurzaam vertier tegemoet. Er gaat vooral veel gepraat worden: in de coulissen loopt een tiental sprekers zich warm. Na de film zal er ook nog een estafettepresentatie van dertien groene lanceringen plaatsvinden. En dan, tegen middernacht, is het borreltijd. Maar eerst nog Edens, die ons sterkte wenst met de film. "Zijn er nog mensen met depressies in de zaal? Die gaan het zwaar krijgen. We gaan even helemaal down."

Milieufilms, je moet er van houden. Zoals je bij een romantische komedie kunt uittekenen dat de twee geliefden elkaar uiteindelijk krijgen, weet je tijdens een milieudrama dat de hoop aan de horizon maar heel zachtjes gloort. De kans dat we het op deze planeet niet gaan redden, is echter allengs groter, volgens de meeste milieufilmmakers dan. Ze hebben vast gelijk. Hoopgevend is het niet.

Silent Snow - de onzichtbare vergiftiging van de wereld, is ook zo'n film waarbij je soms diep moet ademhalen om de moed erin te houden. Hoofdrolspeelster Pipaluk Knudson-Ostermann is een jonge inuit die zich afvraagt waar alle chemische vervuiling vandaan komt die 'haar' Groenland verwoest. De sneeuw, de gletsjers, de vissen, de zeehonden waarvan haar volk het vet eet, alles bevat toxische stoffen die elders door chemische fabrieken illegaal worden gebruikt, gemaakt of geloosd.

Na de film wordt de pas gezet in het avondprogramma. Sprekers wisselen elkaar in hoog tempo af. Moeten we dat allemaal onthouden? Dan de lanceringen, zoals De Groene Prikkel. Een soort Airmilessysteem voor groene punten, die we in ons kerstpakket kunnen krijgen of gaan sparen bij de aankoop van duurzame producten. De Waka Waka-mannen krijgen het grootste applaus. Zij willen de Derde Wereld aan solar led-lampjes krijgen. "Ze passen precies op een fles. Cola Light, dus", grapt partner Camille van Gestel. Kost wel wat. "Bijna 10 euro. Dat geeft een gemiddeld Afrikaans huishouden in twee maanden uit aan vervuilende kerosine voor verlichting."

Eindelijk tijd voor een glaasjechampagne. Met Aart van Veller (26), bijvoorbeeld. Hij is eigenaar van adviesbureau Wij zijn koel en is in het echt ook cool. Wat Alexander Klöpping is voor Apple-adepten is Van Veller voor de duurzame society: jong, bijdehand en visionair. Hij wordt dan ook voor elk groen feestje uitgenodigd. "Ik ga zo'n drie keer per week." Hoeveel uitnodigingen hij krijgt? "Stuk of dertig, veertig per week."

Is de verantwoorde mens zo'n gezelligheidsdier? "Als je eenmaal het groene pad in bent geslagen, krijg je daar heel veel happy energy van", verklaart Wubbo Ockels. Ockels, de Jan des Bouvrie van de groene society, wijst naar een speldje op zijn revers. "Dit is een zonnetje met lucht en water en staat voor die happy energy. Dat krijg je van duurzaam leven. Net zoals van seks. Die twee dingen kun je ook wel met elkaar vergelijken." Ockels verhaalt vrolijk over hoe we in ons DNA een overlevingsgen hebben, waardoor we seks lekker vinden. "Zo'n gen moet er dus ook zijn voor duurzaam leven, want dat vergroot immers ook onze overlevingskansen." De aanwezigen hebben hun duurzaamheidsgen in elk geval ontdekt. Het is half een 's nachts op een winderige dinsdagavond als er nog ruim honderd man in de lobby staan. Medewerkers proberen iedereen eruit te werken. Niemand wil weg: het moment voor steelse blikken. Ja, er wordt geflirt, visitekaartjes worden uitgewisseld. "Wij gaan lunchen." De groene society weet het nuttige met het aangename te verenigen.

Waar?

Wie?

Wat eten we?

Opmerkelijk?

Naar huis?

In de nieuwe rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze eerste aflevering: de Nederlandse première van milieudocumentaire 'Silent Snow'.

De grote zaal van Pathé Theater Tuschinski

Maurits Groen, Wubbo Ockels, Harm Edens en Jan van den Berg

Harde toastjes met vegetarische smeersels van Appetijt. IJs van Frozen Dutch.

Dat hoofdrolspeelster Pipaluk niet écht een milieuactiviste is met een intrinsieke levensvraag over de chemische vervuiling van 'haar' Groenland, maar gewoon fantastisch gecast door filmmaker Jan van den Berg.

Om half één 's nachts. Met gezonde tegenzin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden