Duurzaam kweken van vis wordt populairder

Het aantal viskwekerijen dat het duurzame keurmerk - het groene ASC-label - heeft verworven, is vorig jaar meer dan verdubbeld. Begin 2015 waren dat 116 kwekerijen tegen 57 begin vorig jaar.

Aanvankelijk waren het bij de start, in het voorjaar van 2013, alleen maar kwekerijen van tilapia en pangasius. Inmiddels vallen ook zalm-, forel- en garnalenkwekerijen onder het duurzame label.

De versnelling is met name te danken aan de pangasiuskweek in Vietnam. Daar heeft de duurzame viskweek, sinds de start bijna drie jaar geleden, een hoge vlucht genomen. Daarnaast heeft 70 procent van de producenten van zalm toegezegd in 2020 duurzaam te werk zullen gaan. Bovendien wordt het gebruik van het ASC-label gestimuleerd door toezeggingen van grote inkopers, zoals internationale supermarktketens om binnen een paar jaar alleen nog maar duurzame kweekvis in de schappen te leggen.

Ook op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro staat ASC-vis op het menu, meldt het bestuur van het Aquaculture Stewardship Council.

Naast het blauwe MSC-label voor wilde vis werd een tegenhanger voor de kweekvis nodig, omdat ruim de helft van de vis die wereldwijd wordt geconsumeerd uit kwekerijen komt. En dat aandeel zal alleen maar toenemen.

Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, zal de productie van kweekvis tot 2022 jaarlijks met 4 procent blijven groeien. Gekweekte vis is inmiddels al het snelst groeiende voedselproduct ter wereld.

Consumenten in veertig landen kunnen inmiddels kiezen uit 1800 visproducten met het ASC-label. Nederland is koploper met de meeste soorten ASC-vis in de schappen. In januari 2014 waren dat er nog 199. Nu is dat aantal opgelopen tot 286 verschillende producten. De Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat in 2016 alle verkochte kweekvis het ASC-label zal gaan dragen. Pangasius is de best verkopende vissoort in de Nederlandse supermarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden